ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Odata počast heroju odbrane Olova: Sjećanje na komandanta Bolu

Kod spomen-obilježja na koti Konjsko

S. Mi.

25.1.2017

Postrojavanjem počasne jedinice Oružanih snaga BiH, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe kod spomen-obilježja na koti Konjsko kod Olova obilježena je 23. godišnjica smrti komandanta Senahida Bolića Bole.

O liku i djelu komandanta 2. brdskog bataljona 1. slavne olovske brdske brigade govorili su borci Miralem Halilović i Almir Hadžiabdić. Prisutnima su se obratili i Nezim Čatić, pomoćnik federalnog ministra za boračka pitanja, te Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo. 

planinari-pohodi

 Planinari pohodili liniju odbrane

U ime organizatora Udruženja boraca „Senahid Bolić-Bolo“ Jasmin Bolić, sin komandanta Bole, izrazio je zahvalnost svima koji doprinose tome da iz godine u godinu ova manifestacija šalje poruku da se djela najboljih sinova BiH vječno pamte.

U presudnim bitkama za odbranu Olova komandant Bolo je ranjen je 14. januara 1994. godine u mjestu Prgoševo, da bi sedam dana kasnije od teških rana umro u tuzlanskoj bolnici. Bio je pukovnik Armije RBiH, nosilac najvišeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” i Ordena za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, a dobitnik je Povelje Općine Olovo za životno djelo.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.