ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Galijašević i Kajić mjesečno potroše limit od 150 maraka

Koliko koštaju službeni razgovori članova Vlade ZDK

Autor:E. DRAGUNIĆ

15.2.2017

Ministri u Vladi ZDK na razgovore putem službenih mobitela mjesečno mogu potrošiti do 100 maraka. Limit za premijera iznosi 150 KM, a svako prekoračenje troškova odbija se od plate.

 Dozvoljeni troškovi

Prema podacima iz Vlade ZDK za 2016. godinu, svi se ministri uglavnom pridržavaju dozvoljenih troškova. Samo premijer ZDK, Miralem Galijašević i ministar finansija Andrej Kajić na službene razgovore troše cijeli odobreni limit. Ostali su daleko ispod toga.

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, Fahrudin Brkić na službeni mobitel prošle godine trošio je u prosjeku 75 KM, dok je nešto manje - 70 KM potrošio Mensur Sinanović, Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Prosječna mjesečna potrošnja na službeni mobitel Mirnesa Bašića, ministra za pravosuđe i upravu, iznosila je 68 KM, a 2 KM manje iznosio je prosječni račun Fahrudina Čolakovića, ministra za boračka pitanja.

dragoljub-brenjo11

Brenjo: Najniži račun

 Nema podataka

Trojica ministara u 2016. godini isto su trošila na službene razgovore. Ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, Nurđehan Šahinović, zatim Zlatko Jelić, ministar za privredu, te Himzo Smajić, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, trošili su mjesečno u prosjeku po 54 KM.

Najniže račune, od 50 KM, dobivao je Dragoljub Brenjo, ministar zdravstva. Za Nikolu Arsenića, ministra unutrašnjih poslova, nismo dobili podatke. Osim članova Vlade, pravo na upotrebu službenih mobitela imaju i sekretari Skupštine i Vlade ZDK te sekretari Sekretarijata za zakonodavstvo i Stručne službe za razvoj i međunarodne projekte. Njihov mjesečni limit iznosi 50 KM.

andrej-kajic

 Kajić: Troši cijeli limit 

Službeni mobitel imaju i vozači

Pravo na službene mobitele imaju šefovi Ureda premijera ZDK i protokola Skupštine. Također, mjesečni limit od 50 KM imaju i direktori Službe za zajedničke poslove i kantonalnih uprava, a pravo na korištenje službenih mobitela, uz mjesečno ograničenje troškova do 30 KM, imaju i vozači te samostalni referent za saobraćaj.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.