ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Općinski sud zatrpan komunalnim predmetima

Prezentiran izvještaj o radu u protekloj godini

D. PAŠALIĆ

21.2.2017

Općinski sud u Zenici prezentirao je izvještaj o radu za proteklu godinu, koji su ocijenili kao izuzetno kvalitetnim kada se radi o postignutim rezultatima. Uprkos problemu s prostorom, ali i nedostatku sudija, u 2016. godini uspjeli su riješiti ukupno 71.425 predmeta.

Manje saradnika

Prema podacima koje je prezentirala Dijana Ajanović, predsjednica Suda, godinu su započeli sa 136.008 neriješenih predmeta, primili su 73.273, dok je neriješenih ostalo 137.872.

- Sud je zatrpan komunalnim predmetima, kojih smo imali 120.444, a najviše su zastupljeni JP ''Grijanje'', JP ''Vodovod'', RTV FBiH - ističe Ajanović.

Iako je bilo govora da se ovi predmeti izmjeste iz nadležnosti Suda, još nije ništa konkretno urađeno. Postupak u Sudu trajao je u prosjeku 345 dana, a uprkos smanjenom broju sudija i stručnih saradnika, aktivno se radilo i na rješavanju starih predmeta.

- Uspjeli smo riješiti 4.680 predmeta, i to izvršnih, parničnih, krivičnih, privrednih, prekršajnih i vanparničnih - kaže Ajanović.

Iz oblasti korupcije i organiziranog kriminala Sud je imao 38 predmeta, od čega su uspjeli riješiti 28.

Potrebne sudije

- To su bili predmeti zloupotreba položaja, krivotvorenje isprave, odavanje službene tajne, nesavjestan rad u službi, ovjeravanje neistinitog sadržaja te pronevjera u službi - pojašnjava Ajanović.

Tom prilikom napomenuto je da su imali i predmete iz maloljetničkog kriminala, koji su, prema njihovim podacima, smanjeni. Za poboljšanje stanja u Sudu Ajanović očekuje što brže imenovanje nedostajućih sudija.

 Sedmica sudske nagodbe

Iz Općinskog suda su pozvali sve građane i privrednike da učestvuju u Sedmici sudske nagodbe, koja se održava od 17. do 28. aprila.

- Sudije će ih u tom periodu primiti mimo poziva i mogu zaključiti sudsku nagodbu tamo gdje je moguća - poručili su iz Općinskog suda Zenica.

 136.008 neriješenih predmeta bilo na početku godine 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.