ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Socijalnu pomoć dnevno zatraži i do 30 Žepčaka

Općinska izdvajanja nedovoljna za sve veće potrebe

Autor:R. AGIĆ

22.2.2017

Pomoć Centra za socijalni rad Žepče svakodnevno zatraži 20 do 30 osoba, a u tome najviše prednjače nezaposlene osobe, kao i osobe sa zdravstvenim poteškoćama.

Ostvareno pravo

Prema podacima Centra, broj zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć u 2016. povećao se za oko 10 posto u odnosu na prethodnu godinu. Pravo na ovu pomoć u 2016. ostvarilo je 407 osoba. Kako kažu u Centru, visina jednokratne novčane pomoći koja se dodjeljuje osobama u stanju socijalne potrebe kretala se od 100 do 400 KM i, prema Zakonu o socijalnoj zaštiti, dodjeljuje se jednom ili, eventualno, dva puta godišnje. 

Također, i broj korisnika stalne novčane pomoći se povećao u odnosu na prethodnu godinu za oko 20 posto, a ukupan broj korisnika u 2016. bio je 95, dok je ukupno novopodnesenih zahtjeva za stalnu novčanu pomoć u 2016. godini bilo 17 i oni su u proceduri rješavanja. Iznosi koji se isplaćuju za korisnike stalne novčane pomoći, u zavisnosti od broja članova domaćinstva, kreću se od 123 do 166 KM.

 Dobra saradnja

- Centar za socijalni rad u prošloj godini ostvario je izuzetno dobru saradnju s privatnim, nevladinim sektorom i fizičkim licima, tako da smo zajedničkim snagama uspjeli riješiti nekolicinu slučajeva na području naše općine. Pogotovo je ta saradnja prepoznatljiva s Crvenim križem općine Žepče, koji kroz niz svojih projekata humanitarnog karaktera uveliko pomaže korisnike socijalne zaštite u općini Žepče, kao i udruženjima „Pomozi.ba" i DHD - istakao je direktor Centra Edin Šišić.

edin-sisic-zepce

Šišić: Saaradnja s udruženjima

U Centru navode da su izdvajanja za ovu kategoriju nedovoljna da bi se zadovoljile sve stvarne potrebe stanovništva u stanju socijalne potrebe.

90.000 KM za siromašne

U općini Žepče izdvajanja za socijalnu zaštitu iz godine u godinu sve su veća, tako da su socijalna davanja kroz transfer za korisnike stalne i jednokratne novčane pomoći u budžetu za 2017. godinu povećana za oko 5 posto i iznose oko 90.000 KM. U budžetu je za ostale vidove socijalne zaštite predviđeno još oko 35.000 KM i 40.000 KM za osobe u stanju socijalne potrebe. 
 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.