ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Situacija kod Kaknja pod kontrolom, očekuje se deblokada saobraćaja

Kako javlja reporter Avaz.ba

E. Ma.

25.2.2017

Nakon četiri sata haosa na autoputu kod Kaknja, gdje je klizište uzrokovalo izlijevanje vode na regionalnu cestu i Koridor 5C, stanje se normalizira. Kako javlja reporter Avaz.ba s lica mjesta radnici Civilne zaštite, Autocesta FBiH, rudnika Kakanj uspjeli su staviti ogroman dotok vode pod kontrolu te je kanalisati kroz tunele koji prolaze ispod cesta.

To nam je potvrdio i direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak za Avaz.ba. On je rekao da bi uskoro opet mogao biti pušten saobraćaj na regionalnoj cesti i Koridoru 5C.

- Uspjeli smo osloboditi pristup kompletnoj vodi iz rijeke Ribnice i usmjeriti ka jednom odvodnom kanalu. Kompletna količina vode koja dolazi tunelom, a to je ogromna količina, ulazi u taj odvodni kanal - rekao je Solak.

fahrudin-solak-01-is

Solak: Kompletna voda iz Ribnice usmjerena u odvodni kanal

Kako je istakao, okolnim naseljima i mještanima ne prijeti nikakva opasnost, ali kaže i da je nastala i velika šteta na autoputu.

- Mislim da će se veoma brzo uspostaviti i odvijanje saobraćaja na autoputu – kazao je Solak.

Do prelijevanja vode na saobraćajnicu u mjestu Tičići došlo je usljed obimnih padavina koje su protekle noći natopile klizište rudničke jalovine na površinskom kopu Vrtlište kakanjskog rudnika i povećale nivo akumulacije vještačkog jezera na Ribnici.

Usljed toga je voda prodrla u tunel koji je u izgradnji za protok Ribnice i na izlazu iz tunela se prelila preko regionalne saobraćajnice i autoputa Sarajevo - Zenica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.