ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Vlada ZDK-a će zaštititi malinarstvo na području kantona

Avaz.ba

31.7.2017

Vlada Zeničko-dobojskog kantona razmatrala je informaciju o stanju u malinarstvu na području ovog kantona u kontekstu otkupa malina i iskazala spremnost da participira u subvencioniranju proizvođača, kao i otkupljivača malina.

- Zeničko-dobojski kanton s gotovo 3.500 proizvođača malina i gotovo 650 hektara zasada maline je lider u malinarstvu u Federaciji Bosne i Hercegovine. Nastojimo, koliko možemo, da pomognemo svim poljoprivrednim proizvođačima tako da ćemo ponovno aktivirati poticaje za malinare - kaže resorni ministar Himzo Smajić.

Vlada ZDK-a je protekle godine, preko resornog kantonalnog ministarstva, osigurala sredstva i isplatila poticaje malinarima s ovog područja u iznosu od 600.000 KM.

- Pozivam Vladu Federacije BiH i općine da zajedno s malinarima nađemo rješenje koje će biti na obostrano zadovoljstvo malinara i otkupljivača. Kantonalna vlada će učiniti sve da zaštiti i sačuva malinarstvo u ZDK-u i participirati ćemo u subvencioniranju proizvođača, kao i otkupljivača malina - istakao je kantonalni premijer Miralem Galijašević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.