ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Zenica spremna za manifestaciju: "Lastavica" čuva tradiciju dugu više stotina godina

Prošle godine održana zanimljiva nadmetanja

E. DRAGUNIĆ

3.8.2017

Kulturno-vjerska manifestacija „Lastavica“ više stotina godina tradicionalno se održava u prvoj sedmici avgusta na području Zenice. Centralni vjerski program, kojim ova manifestacija bude i završena, održi se prve nedjelje u avgustu na platou Lastavice, koja se nalazi na tromeđi zeničke, zavidovićke i kakanjske općine.

Nogometni turnir

Posljednjih nekoliko godina organizator ove manifestacije je Muftijstvo zeničko. Ove godine centralni program bit će održan u nedjelju, 6. avgusta, s početkom u 11 sati. Osim vjerskog i kulturnog, predviđeni su i brojni sportski sadržaji.

Predsjednik Pododbora za sport manifestacije „Lastavica“ Muhamed Begagić kaže da se „Lastavica“ smatra jednom od najznačajnijih manifestacija na području Muftijstva zeničkog, a koja sadrži kulturni, vjerski i sportski program.

- Uz zeničku Musalu i tvrđavu Vranduk, Lastavica je jedna od tri najvažnija mjesta koja su značajna za Zenicu. Ona je nekad bila bogumilsko mjesto susreta, a od unazad nekoliko godina, u okviru ove manifestacije, organiziramo mnoga kulturna, vjerska i sportska takmičenja - kaže Begagić.

Sportski dio manifestacije bit će održan u subotu i nedjelju. Prvog dana, u subotu, zajedno u organizaciji s Mjesnom zajednicom Radinovići, bit će održan nogometni turnir. Osim ovoga, organizatori su se potrudili da zadrže „starinske“ sportske discipline.

Predviđene nagrade

- U nedjelju ujutro, prije početka vjerskog programa, bit će održana takmičenja u četiri discipline, trka u vrećama, bacanje kamena s ramena, skok udalj iz mjesta i potezanje konopca. Za najuspješnije predviđene su nagrade i diplome - ističe Begagić.

Više od 3.000 posjetilaca

Svake godine na centralnom vjerskom događaju okupi se više hiljada ljudi. Veliki broj posjetilaca očekuje se i ove godine.

- Prema našim procjenama, očekujemo više od 3.000 posjetilaca, uglavnom iz svih mjesnih zajednica koje gravitiraju Lastavici. To su stanovnici tri općine - Zavidovići, Zenica i Kakanj - ističe Begagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.