ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Saznajemo: Za zeničko odmaralište u Dućama zainteresirano sedam kupaca

E. DRAGUNIĆ

8.8.2017

Za zeničko odmaralište u Dućama u Hrvatskoj vlada ogromno interesiranje. Tako je na javni poziv za njegovu kupovinu koji je objavljen 28. juna pristiglo već sedam ponuda. Ova informacija potvrđena je za „Avaz“ iz Gradske uprave Zenica.


Pet kompanija


- Pristigle su prijave pet kompanija i dva fizička lica iz Hrvatske i zemalja zapadne Evrope. Javni poziv otvoren je do 28. avgusta i do tada očekujemo još ponuda. Kupac će biti onaj ko ponudi najvišu cijenu, a početna iznosi devet miliona KM – potvrđeno nam je u Gradskoj upravi.


Ovo elitno odmaralište rasprostire se na površini od 11.788 kvadratnih metara, a trenutno je na snazi administrativna zabrana raspolaganja ovom imovinom, o čemu se vodi postupak pred nadležnim sudom u Splitu.


Iz Gradske uprave tvrde da bi ta zabrana trebala biti skinuta nakon prodaje jer je, kako kažu, Grad Zenica još 2013. godine dobio pravosnažnu sudsku presudu da je vlasnik ovog odmarališta.


U međuvremenu je iz Agencije za privatizaciju SBK stigao dopis Fuadu Kasumoviću, gradonačelniku Zenice, kojim se osporava vlasništvo Grada Zenice na nekretninama zeničkog odmarališta u Dućama. Kasumović je, reagirajući na ovaj dopis, odgovorio da je potpuno neosnovan.


Ažurni podaci


- Svi podaci o nekretninama sadržani u međunarodnom javnom pozivu potpuno su ažurni i mogu se provjeriti u pratećoj dokumentaciji, a relevantna zemljišnoknjižna dokumentacija pribavljena je sredinom juna 2017. godine. Već duže vrijeme poznato je da “Tisaturist” d. d. Busovača u sprezi s odgovornim u Agenciji za privatizaciju KSB/SBK “polaže pravo” i pokušava protuzakonito otuđiti nekretnine zeničkog odmarališta Duće i bez ikakvog pravnog osnova otežava ostvarivanje punih vlasničkih ovlaštenja Gradu Zenica. Ukoliko nastavite sa Vašim protuzakonitim aktivnostima, Grad Zenica će pokrenuti postupak za naknadu štete pred nadležnim sudom – navodi Kasumović u odgovoru.


Izgrađeno za djecu i mlade

Podsjećamo, odmaralište u Dućama izgrađeno je za potrebe školske djece i omladine na zemljištu koje je Općina Zenica 1961. godine kupila u tu svrhu i finansirala izgradnju objekata iz budžeta. Odmaralište je udaljeno tri kilometra od centra općine Omiš uz magistralni put Omiš - Split.


Lokacija na kojoj se nalazi ovo odmaralište prije rata pripadala je općini Omiš, dok se sada nalazi na području novoformirane općine Dugi Rat.





Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.