ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Uspjesi članica Udruženja „Zejneb“ iz Zavidovića: Počele s uzgojem macine trave

Članice Udruženja „Zejneb“ često proizvode izlažu na sajmovima

Piše: Ar. M.

10.8.2017

Članice Udruženja žena „Zejneb“ iz Zavidovića svake godine bilježe uspjehe kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja i uzgoj ljekovitog bilja, što je, uz sajamska predstavljanja, prioritet njihovog djelovanja.

Članice su od samog početka orijentirane na domaću, zdravu proizvodnju i preradu voća i povrća, a posljednje dvije godine značajan segment je prerada ljekovitog bilja.

Do sada su bili uglavnom zasadi mente i matičnjaka. Ove godine, Semira Hajtić i Jasmina Džinić odlučile su se i za uzgoj macine trave. Biljku su zasadile na po jednom dunumu.

- Žetvu smo već obavile i možemo biti zadovoljne prinosom, s obzirom na to da je u pitanju prva godina uzgoja. Zasadile smo i manje količine nevena i artičoke. Što je najvažnije, za kompletan prinos ljekovitog bilja imamo stalnog i sigurnog otkupljivača „Prirodno bilje“ iz Banje Luke - kaže Semira Hajtić.

Bilje suše na prirodan način, same pakuju i određenu količinu izlažu na brojnim sajmovima. Na njihovim štandovima mogu se naći čajavi, melemi, kreme, sapuni, ulja, a što je najvažnije sve je proizvedeno na tradicionalan način. Članice „Zejneba“ su za ovaj posao prošle posebnu obuku u organizaciji „Žene za žene International“, a uz pomoć USAID-a i FARME.

A kada je riječ o kvalitetu, on je nedavno i nagrađen na Sajmu domaćih poljoprivrednih proizvoda u Zavidovićima. U pitanju je „Potencijal“ koji spravlja Semira Hajdić, a komisija ga je proglasila za najbolji domaći proizvod sajma.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.