ZENICA | Još ima slobodnih mjesta za upis u srednje škole: Najslabije interesiranje za krojače, zidare, keramičare, armirače...

E. DRAGUNIĆ
12.08.2017 13:12

Foto: J. Hadžić

Upis učenika u prve razrede u većini srednjih škola u Zenici već je završen. Međutim, iako je ostalo manje od mjesec do početka školske godine, prema podacima Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, još ima ima slobodnih mjesta u pojedinim školama.

Dva krojača

Ove godine najmanji interes iskazan je za zanate. U Mješovitoj srednjoj školi „Mladost“ od planiranih 11 odjeljenja sa ukupno 242 učenika, upisano je tek osam odjeljenja sa 168 djece.

 

Kako nam je kazala Aida Begić, direktorica ove škole, već nekoliko godina je slaba zainteresiranost za zanate. Tako, naprimjer, od planirana 22 učenika za krojače, upisana su samo dva.

 

- Slabo interesiranje je i za zanate građevinske struke kao što su zidari, keramičari, armirači... Najveće interesiranje je za vozače motornih vozila i tu smo ispunili kvotu. Tamo gdje nije popunjena kvota, upis je još u toku. Odjeljenje može najviše imati 22, a najmanje 16 učenika. Ako ne bude dovoljno upisanih, djeci preporučimo da upišu neko drugo zanimanje u našoj školi – kaže Begić.

 

Pet mesara

 

Slobodnih mjesta još ima i u Mješovitoj srednjoj školi. Tako je za zanimanje ugostiteljskog tehničara od planirana 22 upisano tek sedam učenika, za mesara od 12 upisano je pet, dok za zanimanje poslastičara nema zainteresiranih.

 

U ostalim srednjim školama u Zenici kvote su popunjene i sve je spremno za početak nove školske godine.

NA VRH