ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Na području Zenice problem oko prijevoza učenika do škola

Fena

30.8.2017

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Vlade Zeničko-dobojskog kantona nagovijestilo je da će najvjerovatnije u nekim školama sa područja kantona, koja bi trebala da koriste prijevozničke usluge "Zenicatrans - Prijevoz putnika", biti odgođen početak školske godine.

Ova kompanija nema licencu za obavljanje prijevozničke javne službe, a njihov zahtjev za produženje licence nadležno kantonalno ministarstvo odbilo je krajem prošle godine, jer nemaju potrebne uslove za obavljanje prijevoza.

"Zenicatrans-prijevoz putnika" pored lošeg i nesigurnog voznog parka ima i velika dugovanja preduzeća, i to su razlozi za uskraćivanje licence.

- Ovo preduzeće nema uredno izmirene obaveze prema državi, što je jedan od osnovnih uslova za izdavanje licence. U proteklom periodu u više navrata sa njima smo imali komunikaciju i nastojali pomoći da oni uspiju reprogramirati svoja dugovanja, međutim to još nije završeno - kaže ministar prometa i komunikacija Vlade ZDK Fahrudin Brkić.

Na ovu odluku kantonalnog ministarstva preduzeće "Zenicatrans-prijevoz putnika" uložilo je žalbu nadležnom federalnom ministarstvu, koje još uvijek nije okončalo postupak. Dugovanja preduzeća prema poreznoj upravi iznose oko četiri miliona glavnice duga i zahtjev za reprogramom izmirenja duga još nije rješen, tako da preduzeće nema uslove za izradu licence.

Problem izdavanja licence javnog prijevoza najviše ometa odvijanje početka nastave u nekim prigradskim osnovnim školama, kao i srednjim školama u Zenici. Do sada je prijevoz učenika u Osnovnoj školi "Ćamil Sijarić" u Nemili, za oko 750 učenika, obavljao upravo i sada prvorangirani ponuđač na tenderu preduzeće "Zenicatrans-prijevoz putnika".

- Novonastala situacija donijela nam je puno problema, jer ne može se niko izabrati ko ne ispunjava uslove vezano za obavljanje prijevoza. Čekamo da se problema riješi i da učenici imaju siguran prijevoz do škola - ističe ministar obrazovanja ZDK Mensur Sinanović.

Školska godina na području Zeničko-donojskog kantona treba da počene naredne sedmice, do kada bi se trebalo potpisati ugovori o prijevozu učenika do škola.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.