ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Direktor "istjerao" medije i radnike: Burno na štrajku zdravstvenih radnika KB Zenica

Radnici bili primorani štrajkovati ispred bolnice ( E. Dragunić/Avaz.ba)

Piše: E. DRAGUNIĆ - D. PAŠALIĆ

28.9.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

U holu Kantonalne bolnice Zenica, tačno u 10 sati kako je bilo i najavljeno, okupilo se stotinjak uposlenika ove zdravstvene ustanove koji su uputili štrajk upozorenja.

Zabranjen štrajk

Međutim, ubrzo su, kako su nam kazali radnici, bili primorani da po naredbi Rasima Skomorca, direktora KB Zenica, izaći iz prostora bolnice. Štrajk u holu im nije bio dozvoljen.

Nije Skomorac odlučio spriječiti samo radnike u borbi za svoja prava, pa je tako odlučio zabraniti i brojnim novinarskim ekipama da isprate ovaj događaj. Mediji danas nisu bili poželjni direktoru Skomorcu.

Kako je ranije najavljeno, današnji štrajk realiziran je zbog, kako su naveli iz Sindikata, diskriminatorskog odnosa Vlade FBiH, kada je riječ o povećanju plata.

Zdravstveni radnici od Vlade FBiH zahtijevaju usvajanje prigovora i primjedbi na Pravilnik o radu Kantonalne bolnice Zenica, te sprječavanje neujednačenog povećanja plata za jednu grupu zaposlenih u odnosu na ostale radnike.

Oni traže i da bude poništena odluka direktora Kantonalne bolnice Zenica, prema kojoj radno vrijeme u svim organizacionim jedinicama počinje u 7.30, a završava se u 15.30 sati, poboljšanje uslova za obavljanje redovnih poslova i pružanje zdravstvenih usluga pacijentima, sprječavanje kontinuiranog odlaska iskusnog medicinskog osoblja iz Kantonalne bolnice Zenica, te usklađivanje plata sa indeksom potrošačkih cijena.

Smanjena plaća

Prema riječima Esada Hasaničevića, predsjednika Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Kantonalne bolnice Zenica, glavni razlog njihovog štrajka je nedavno postignut dogovor za povećanja plata u iznosu od 30 odsto.

Hasaničević: Kap koja je prelila čašu ( E. Dragunić/Avaz.ba)

- To je kap koja je prelila čašu. Medicinskim tehničarima i sestrama kolektivnim ugovorom bit će smanjena plaća koja je i trenutno mizerna jer ne prelazi 800 KM – rekao je, vidno ogorčen, Hasaničević.

Uprkos negodovanju direktora Skomorca da se radnici bore za svoja prava i ono što im pripada, stotinjak radnika uspjelo je održati štrajk u trajanju od pola sata, ispred KB Zenica, uprkos pritiscima da to ne čine.

Maćehinski odnos

Da se radi o maćehinskom odnosu prvog čovjeka zeničke bolnice najbolje svjedoči podatak da su novinari svoj posao bili primorani raditi izvan prostorija bolnice. Tako su izjave mogli dobiti isključivo ispred kapije ove zdravstvene ustanove. Ipak, naš novinar uspio je, prije nego je direktor odlučio da udalji novinare, zabilježiti današnji štrajk.

Nakon što se okončala cijela agonija, došla je i policija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.