ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Sve više prosjaka na zeničkim ulicama: Potrebno adekvatno zbrinjavanje djece i odraslih koji prose

Djeca i odrasli prose na frekventnim mjestima u gradu

Piše: E. DRAGUNIĆ

2.10.2017

Na zeničkim ulicama posljednjih dana sve je više prosjaka. O ovome je bilo govora i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Zenica, na kojoj je Amela Granić, vijećnica SBB-a, podnijela inicijativu da se što prije počne rješavati ovaj problem. 

Granić je zatražila od Centra za socijalni rad da se uključi u adekvatno zbrinjavanje djece i odraslih osoba koji prose po ulicama i koji su, kako je kazala, izloženi mogućnosti različitih oblika nasilja.

- Svjedoci smo da u posljednje vrijeme ponovno imamo povećan broj osoba na ulicama koje prose i koje su, nažalost, većinom djeca. Smatram da je Centar za socijalni rad, čija je obaveza da se brine o ovim osobama, dužan da, zajedno sa policijom, što prije poduzme sve mjere najprije radi uklanjanja ovih osoba s ulice, a potom radi njihovog adekvatnog zbrinjavanja – kazala je Granić.

Posebno je uočljivo svakodnevno prisustvo djece i odraslih koji prose u blizini Tržnog centra “Džananović”, ali i drugih frekventnih mjesta u gradu. U Centru za socijalni rad Zenica kažu da posjeduju podatke o djeci i odraslim osobama koji prosjače na ulici.

- Trenutno intenzivno radimo na slučaju porodice sa petero djece koja prosjače kod TC “Džananović”. U saradnji sa partnerskom organizacijom “Leda” Zenica, već su učinjeni značajni koraci na njihovom zbrinjavanju te radimo na modelu kojim će se najefikasnije odviknuti od prosjačenja – kažu iz Centra.

Djecu zatečenu u prosjačenju i skitnji na području grada Zenica, navode iz Centra, policijski službenici zbrinjavaju u Prihvatnu stanicu pri Javnoj ustanovi “Dom porodica” Zenica. Zakonom o javnom redu i miru Zeničko-dobojskog kantona regulirano je da se osobe koje se zateknu u skitnji i prosjačenju, kažnjavaju novčano u iznosu od 150 do 400 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.