ZENICA

Danas počinje 24. generalni bh. sajam "ZEPS": 587 izlagača iz 26 zemalja predstavit će svoje proizvode

E. DRAGUNIĆ
03.10.2017 11:08

Foto: Na Kamberovića polju sve spremno za početak sajma ( J. Hadžić)

Sve je spremno za jednu od najvećih privrednih manifestacija u BiH. Generalni bh. sajam "ZEPS 2017", koji se već 24. godinu zaredom održava na Kamberovića polju u Zenici, bit će otvoren danas i trajat će do 7. oktobra.

Osnovni podaci

Povodom toga jučer je održana pres-konferencija na kojoj su predstavljeni osnovni podaci o ovoj manifestaciji.  

Kako je rekao Vedad Šestić, direktor ZEPS-a, svoje proizvode će izlagati 587 izlagača iz 26 zemalja, što je za devet posto više izlagača nego prošle godine.

- I ove godine pripremljene su brojne nagrade za najuspješnije izlagače za proizvod, promociju i kolekciju. Najvažnija nagrada "Ruža ZEPS-a" bit će dodijeljena najuspješnijem izlagaču - rekao je Šestić. 

Prostor sajma obuhvata površinu od 18.000 kvadratnih metara. Iz BiH bit će prisutno 355 izlagača, a iz inozemstva 232. Najavljene su brojne kolektivne posjete, a organizatori očekuju između 35.000 i 40.000 posjetilaca.

- Sajam će se održavati u 12 sajamskih blokova, a potencirat će se energetika, ekologija, poljoprivreda, prehrana i informatika. Najavljene su i četiri posjete visokih delegacija, ambasadora Švicarske, Hrvatske, Italije i Njemačke - kazao je Šestić. 

U okviru ove manifestacije bit će održan i međunarodni sajam metala ZEPS Intermetal, ove godine 14. po redu. Direktor ovog sajma Safet Haračić govorio je o programu ove manifestacije.

Jedinstvena prilika

- Ovaj specijalizirani sajam metala predstavlja jedinstvenu priliku za promociju preduzeća iz ove oblasti. Na ovom sajmu učestvuje 60 izlagača iz sedam država i to je u odnosu na prošlu godinu rast od pet posto - kazao je Haračić.

Ceremonija otvaranja

Ceremonija otvaranja zakazana je za danas u 11 sati, a sajam će otvoriti predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Na ceremoniji otvaranja, između ostalih, govorit će i Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, Miralem Galijašević, premijer ZDK, Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Fadil Novalić, premijer FBiH, i Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH.

Tagovi

Zenica ZEPS
NA VRH