ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Nastavak saradnje u okviru Youth leadership programa: Renoviranje dječijeg igrališta u Blatuši

Igralište u zeničkom naselju Blatuša ( J. Hadžić /Avaz.ba)

Piše: D. J.

12.10.2017

Već drugu godinu u nizu, zenički srednjoškolci su dio programa „Youth leadership“ koji se realizuje u saradnji s organizacijom Magee WomanCare International iz Pittsburgha, uz pomoć Ambasade SAD-a u Sarajevu, a finansira se od starne američkog State Departmenta. Ovo veliko i pozitivno iskustvo će doprinijeti drugačijoj viziji zeničke omladine, a sve s ciljem razvoja lokalne zajednice, kroz razvoj njihovih sposobnosti, kritičkog mišljenja, pisanja projekata i slično.  

Prošlogodišnja delegacija je nakon povratka iz Amerike dobijena sredstva uložila u obnovu košarkaških i odbojkaških terena na Kamberovića polju, a ove godine se gradi dječje igralište u naselju Blatuša. Da radovi napreduju planiranom dinamikom na licu mjesta su se uvjerile Nicole Travis, direktorica Magee WomanCare fondacije, i Sarah Angel Markwardt, koordinatorica programa. U njihovoj trodnevnoj posjeti našem gradu dočekala ih je Dragana Poljak, profesorica engleskog jezika koja je ove godine bila u pratnji zeničkih srednjoškolaca na putovanju po Americi.

Prvi dan smo obišli cijeli stadion Bilino polje, a potom smo održali mali školski sat istorije u parku ispred stadiona. U amfiteatru zeničkog KŠC-a smo održali radionicu s učenicima. Naše gošće iz Pittsburgha su u samom početku bile skeptične oko tog da li ćemo uspjeti uraditi planirano ali sad je njihova reakcija izuzetno pozitivna. –rekla nam je Poljak i dodala da će zenički srednjoškolci i u budućnosti biti dio Youth leadership programa.

Članovi Udruženja za sport i kulturu ZOP iz Zenice također učestvuju u izgradnji, odnosno renoviranju, košarkaškog terena i dječjeg igrališta u ovom zeničkom naselju. Klackalice i tobogani su stalno popunjeni mališanima iz okolnih zgrada a ni pozitivna reakcija njihovih roditelja nije izostala.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.