ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Odgođen generalni štrajk zdravstvenih radnika KB Zenica

Piše: D. PAŠALIĆ

13.10.2017

Kako je „Dnevni avaz“ već pisao, Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu (NSSRZ), Osnovna organizacija Bolnica Zenica i Uprava Kantonalne bolnice otvorili su pregovore o sindikalnim zahtjevima zdravstvenih radnika, istaknutim u Odluci o organizovanju generalnog štrajka, najavljenog za 18. oktobar. 

Podsjetimo, ova odluka uslijedila je nakon što su iz pregovora u vezi Kolektivnog ugovora za oblast zdravstva na nivou Zeničko-dobojskog kantona isključeni predstavnici ovog sindikata i najave Vlade da će odredbama novog kolektivnog ugovora, plate doktorima medicine i stomatologije biti uvećane za 30 posto.

Kako su kazali u ime NSSRZ, uputili su zahtjev menadžmentu zeničke bolnice da u interesu pacijenata matične kuće usklade Pravilnik ustanove sa Zakonom o radu i vrate stare koeficijente za obračun plaća svim uposlenicima.

Prema riječima dr. Ermina Čehića, predsjednika NSSRZ, generalni štrajk najavljen za 18. oktobar bit će prolongiran.

- Mi smo uputili jedan zahtjev, a to je vraćanje koeficijenta na staro. Direktor bolnice uvažio je naš zahtjev, zbog čega smo odlučili prolongirati štrajk. Odnosno, ukoliko dođe do ispunjenja uvaženog zahtjeva, štrajka neće biti. Međutim, ako se desi da zahtjev ne bude ispoštovan, javnost ćemo obavijestiti o novom terminu štrajka – kazao je Čehić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.