ODLUKE | Priprema pravilnika o načinu organiziranja izleta

Od naredne školske godine neće biti ekskurzija van BiH?

E. DRAGUNIĆ
18.10.2017 12:31

Foto: Učenici će moći u inozemstvo na izlete ili u posjete drugim školama ( J. Hadžić)

Učenici osnovnih i srednjih škola u ZDK od naredne školske godine neće moći putovati na ekskurzije izvan BiH. Ovo će biti uređeno pravilnikom o načinu organiziranja izleta, studijskih posjeta, ekskurzija i škola u prirodi, koji priprema Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK. 

Nadoknada časova

Kako nam je rekao Mensur Sinanović, resorni ministar, učenici će moći u inozemstvo na izlete ili u posjete drugim školama, a ukoliko žele i na ekskurziju, onda će to organizirati vijeća roditelja i u tome neće učestvovati ovo ministarstvo.

- Ekskurzija nije obavezna. Svjedoci smo narušene sigurnosne situacije u svijetu, kao što je opasnost od terorizma. Također, zabavno-rekreativni smisao ekskurzija već je postao diskutabilan. Tu je i preveliki trošak za roditelje djece. Inače, ekskurzija se organizira u vrijeme trajanja nastave pa onda moramo nadoknaditi propuštene školske časove - kaže Sinanović.

Još jedan razlog za ovakvu odluku je mala finansijska mogućnost roditelja pa ne idu sva djeca na ekskurziju.

- Manje grupe idu, a veće grupe nemaju novca za to. Svjedoci smo brojnih humanitarnih akcija i prikupljanja novca za druge učenike da bi otišli u Španiju ili Tursku sa svojim kolegama. Mislimo da bi na bliže destinacije u našoj državi to bilo jeftinije i lakše za mnoge učenike i njihove roditelje - ističe Sinanović.

  • Sinanović: Prevelik trošak
    Sinanović: Prevelik trošak

Konačna odluka

Prije konačnog usvajanja pravilnika ovo ministarstvo će provesti javne rasprave, saslušati mišljenja i reakcije roditelja i djece te nakon toga donijeti konačnu odluku.

Atraktivne destinacije

Još jedan od razloga za organiziranje ekskurzija u BiH, ističe ministar Sinanović, jeste mnoštvo kulturno-historijskih spomenika i atraktivnih turističkih destinacija u našoj zemlji.

- Moramo upoznati bolje našu zemlju da bismo je poštovali i cijenili. Mnoga djeca odu u Španiju ili Tursku, a da nisu bila u Mostaru, Bihaću, Banjoj Luci i drugim našim gradovima. S druge strane, mnogo je djece koja uopće ne idu na ekskurziju jer nemaju novca, a kada bi one bile organizirane u našoj zemlji, mnogi bi dobili i tu mogućnost - kaže Sinanović.

Oglasi

NA VRH