ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Akcija suzbijanja bespravne sječe u Kantonu daje rezultate, veći broj uplata ogrijevnog drveta u Šumariji ZDK

Svakodnevno se vrše kontrole na mjestima na kojima su izražene bespravne sječe

E. DRAGUNIĆ

19.10.2017

Na području ZDK od aprila ove godine provodi se akcija na suzbijanju bespravne sječe i nelegalnog prometa drveta pod nazivom „Šuma“. Akciju je pokrenulo Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK, a u nju su uključeni MUP ZDK, Kantonalna uprava za šumarstvo i Javno preduzeće ''Šumsko privredno društvo ZDK'' (ŠPD) Zavidovići. 

 


Planirani punktovi

Kako je za „Avaz“ rekao Smail Đonlagić, tehnički direktor preduzeća ŠPD ZDK, primjetni su rezultati ove akcije jer je smanjena bespravna sječa te povećana uplata ogrjevnog drveta kod ovog preduzeća. 

- Svakodnevno se vrše kontrole na mjestima na kojima su izražene bespravne sječe. Na najkritičnijim mjestima planirani su punktovi s patrolama. U dogledno vrijeme planirana je nabavka videonadzora na najprometnijim mjestima. U svim općinama u ZDK zabilježeni su slučajevi pljenidbe bespravno posječenog drveta, kao i sredstava kojima se to radilo - kaže Đonlagić.

Inače, bespravne sječe su zastupljene tokom cijele godine, a najugroženija područja su u općinama Zenica, Kakanj i Zavidovići.

Na sastanku u aprilu ove godine u Vladi ZDK rečeno je da su štete na godišnjem nivou oko 1,5 miliona KM jer se bespravno nasiječe 22.000 kubnih metara drveta.

Direktorica Kantonalne uprave za šumarstvo Nevzeta Elezović kaže za naš list da su ovi podaci približno isti posljednjih pet-šest godina.

Najteža situacija

- Najizraženija bespravna sječa je u vrijeme pred sezonu grijanja. Najteža situacija je u Zenici, gdje su poznati problemi s centralnim grijanjem. Građani se isključuju s gradske mreže i kupuju ogrjev koji je nelegalno nasječen. Trenutna akcija daje rezultate, oduzimaju se drva, pišu prekršaji, kazne, oduzimaju vozila. Akcija se nastavlja i još dugo će trajati - ističe Elezović.

Kazne od 200 do 1.500 KM 

Kad su u pitanju kazne, Elezović kaže da se do posječena dva kubna metra izdaju prekršajni nalozi za koje se izriču novčane kazne. Za više od dva metra pišu se krivične prijave koje su propisane krivičnim zakonom.

- Kazne se kreću od 200 do 1.500 KM. Zaplijenjena drva predaju se preduzeću ŠPD ZDK, koje ih kasnije prodaje putem licitacije - kaže Elezović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.