ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Otkriveno spomen-obilježje stradalim civilima Žepča

R. Ag.

29.10.2017

Otkrivanjem novoizgrađenog spomen-obilježja u parku pored zgrade PC "Libertas" u organizaciji Udruženja civilnih žrtava rata Žepče i kantonalnog Saveza civilnih žrtava rata u Žepču je danas obilježen Dan civilnih žrtava rata ZDK.

Novootkriveno spomen-obilježje izgrađeno je u znak trajnog sjećanja na 109 civilnih žrtava rata općine Žepče ali i ostalih nesretno stradalih civila iz posljednjeg rata sa područja ZDK.

Incijativa za izgradnju zajedničkog spomen-obilježja za sve civilne žrtve rata sa općine Žepče, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, pokrenuo je kantonalni zastupnik Damir Jukić.

Izgradnju spomen-obilježja kojeg su otkrili predsjednik i potpresjedenik žepačkog Udruženja civilnih žrtava rata Niko Širić i Kenan Kahriman finansirali su Vlada ZDK, odnosno resorno ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice te Općina Žepče.

Ministar u Vladi ZDK Nurđehan Šahinović ovim povodom kazao je da je izgrađeni spomenik vrhunac povjerenja i pokazane dobre volje svih ljudi koji žive u općini Žepče, bez obzira na nacionalnost, naglašavajući da se nada da će ovo biti mali korak ka približavanju naroda u Bosni i Hercegovini i dobar primjer ostalim narodima i građanima koji žive u sredinama sličnim Žepču.

Načelnik Općine Žepče Mato Zovko kazao je kako je izgrađeno spomen-obilježje nešto najmanje što se moglo učiniti prema civilnim stradalnicima iz proteklog rata, ističući kako ono treba da bude svima opomena, da se više nešto slično nikada na ovim prostorima ne ponovi.

Predsjednik kantonalnog Saveza civilnih žrtava rata Miralem Malkić istakao je kako se izgradnjom spomenika želi poslati poruka poruku mira, tolerancije, suživota ali i poruka da se konačno svi oni koji su činili i u čije su ime činili ratne zločine u proteklom ratu konačno procesuiraju i kazne.

U ZDK u periodu od 1992. do 1995.godine ubijeno je 1.793 civila, od čega 300 djece, a najmlađa žrtva kada je ubijena imala je samo devet mjeseci. Tokom rata ranjeno je ukupno 7.893 civila.

Do sada niko nije procesuiran niti je odgovarao za civilne žrtve rata na području ZDK.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.