ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Obnovljen rad korfbol kluba u Maglaju

Članovi maglajskog kluba

N. Br.

31.10.2017

Nakon više od četiri godine pauze u Maglaju se ponovno igra korfbol. Ovaj sport u Maglaj je stigao u godinama nakon rata, a donijela su ga djeca koja su nekoliko godina ljetovala u Barceloni. 

Kasnije su uspostavljene i prijateljske veze s članovima korfbol kluba „La Rotllana“, a u Maglaju su svojevremeno organizirani i turniri na kojima su učestvovale ekipe iz Španije, Holandije, Mađarske.

- Klub se ugasio zbog naših fakultetskih obaveza, a tokom poplave uništena nam je sva oprema. Zahvaljujući našim prijateljima iz cijele Evrope, dobili smo novu opremu, korfove i lopte, pa smo obnovili rad kluba – kaže Majda Hodžić, predsjednica ovoga kluba.


S turnira održanog u Beogradu

Na poziv sportskih prijatelja iz Beograda, nedavno su učestvovali i na turniru u ovom gradu. Prvi put su igrali na pijesku.

- U konkurenciji 14 ekipa osvojili smo šesto mjesto, postigli dvije pobjede i jedan remi, a doživjeli smo dva poraza – kaže Ermin Mulahasanović, član kluba.

Holanđani najbolji  

Korfball je jedini sport u kojem zajedno igraju i muškarci i žene. Zanimljiva su i pravila, među kojima su i ta da nema individualne igre, trčanja za loptom, igre nogama, ali ni grubih kontakata.

Danas se igra u više od 40 zemalja diljem šest kontinenata, ali Holanđani još dominiraju ovim sportom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.