ODLUKE

Nakon inicijative Jasmina Hodžića, vijećnika SBB-a GV Zenica: Formirat će se zdravstveni savjet Grada Zenica

E. DRAGUNIĆ
01.11.2017 17:51

Foto: Kantonalna bolnica Zenica: Zdravstveni savjet će pratiti kvalitet zdravstvene zaštite

Na inicijativu Jasmina Hodžića, vijećnika SBB-a i zamjenika predsjedavajuće GV Zenica, ovaj grad uskoro će dobiti zdravstveni savjet koji će pratiti kvalitet zdravstvene zaštite i brinuti se o pravima pacijenata. 

Stručno tijelo

Podsjećamo, Hodžić je još u junu ove godine uputio inicijativu za formiranje zdravstvenog savjeta Grada Zenica, koji je, kako je rekao, među rijetkim lokalnim zajednicama koji nema ovo stručno tijelo. Grad Zenica jučer je objavio javni poziv za imenovanje ovog savjeta.

- To je bila naša zakonska obaveza još od 2013. godine. Zadatak ovog savjeta bit će vođenje kompletne zdravstvene politike na području Grada Zenice. Zahvalan sam Gradskoj upravi što je prepoznala potrebu postojanja ovog, za zdravstvo u našem gradu veoma važnog tijela – rekao nam je jučer Hodžić.

  • Hodžić: Prepoznata potreba
    Hodžić: Prepoznata potreba Foto: (Hodžić: Prepoznata potreba)
Kako je navedeno u javnom pozivu, zdravstveni savjet imat će 11 članova iz reda zdravstvenih i nezdravstvenih struka. U ovom tijelu bit će po jedan predstavnik Grada Zenica, Crvenog križa, Kantonalne bolnice Zenica i Zavoda za medicinu rada i sportsku medicinu ZDK. 

Tu će, također, biti i predstavnik Doma zdravlja Zenica, zatim JU Apoteka „Zdravlje“ Zenica, Ljekarske komore ZDK, Farmaceutske komore ZDK, Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu, Udruženja za zaštitu prava pacijenata i predstavnik Udruženja mladih.

Godišnja informacija

Jedan od zadataka zdravstvenog savjeta bit će i da obavještava javnost o povredama prava pacijenata, a Gradskom vijeću podnosit će godišnju informaciju o svom radu.

Poziv otvoren 15 dana 

Javni poziv je otvoren 15 dana. Nakon isteka tog roka, Komisija za izbor i imenovanje članova zdravstvenog savjeta će na osnovu pristiglih prijava gradonačelniku predložiti listu kandidata. Kako se navodi, gradonačelnik će rješenjem imenovati zdravstveni savjet čiji će mandat trajati četiri godine.

NA VRH