ZENICA

Izgradnja zgrade Islamskog pedagoškog fakulteta: Kakva je sudbina projekta vrijednog 20 miliona KM

E. DRAGUNIĆ
07.11.2017 13:59

Foto: Budući izgled nove zgrade

Prije skoro četiri i po godine položen je kamen temeljac za izgradnju nove zgrade Islamskog pedagoškog fakulteta (IPF) u Zenici, projekta koji je vrijedan 20 miliona KM. 

Tog 25. juna 2013. godine na svečanosti u naselju Radakovo, gdje je planirana gradnja ovog objekta, bili su prisutni najviši zvaničnici Islamske zajednice BiH te javnog i političkog života. 

Velika podrška

Najavljivan je završetak radova u roku od tri godine. Međutim, osim temelja i početnih radova, na objektu ništa više od toga nije urađeno. Napušteno gradilište sada je ograđeno i zaraslo travom. 

 

Dekan IPF-a Halil Mehtić kaže da je novac za gradnju bio predviđen od donatora iz arapskih zemalja. Međutim, zbog aktuelnih političkih dešavanja u arapskom svijetu, gradnja je stala.

 

- Menadžment Fakulteta ulaže značajne napore na iznalaženju potrebnih sredstava. Na tom planu ima veliku podršku Islamske zajednice s reisu-l-ulemom Huseinom Kavazovićem na čelu. S obzirom na dosadašnja ulaganja Saudijske Arabije u obnovu BiH, velike nade polažemo u ministarstvo vakufa Kraljevine Saudijske Arabije - kaže Mehtić.

 
  • Osim temelja i početnih radova, ništa više nije urađeno
    Osim temelja i početnih radova, ništa više nije urađeno Foto: (Osim temelja i početnih radova, ništa više nije urađeno)

Konačna odluka

S tim u vezi, dodaje Mehtić, sljedeće sedmice planiran je sastanak u ministarstvu vakufa Saudijske Arabije, na kojem se očekuje donošenje konačne odluke o preuzimanju finansiranja izgradnje.

Osnovan 1993. godine

Islamski pedagoški fakultet u Zenici osnovan je 1993. godine.

- Od 1993. godine, osim Odsjeka za islamsku vjeronauku, formirana su još tri studijska programa - Odsjek za socijalnu pedagogiju, Predškolski odgoj i obrazovanje te Arapski jezik i književnost. S obzirom na broj od 650 studenata na tri ciklusa studija, postojeća zgrada postala je pretijesna da bi se na kvalitetan način izvodila nastava te koristimo i pet učionica u OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ - kaže Mehtić.

NA VRH