ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Zenica: Mještani se protive gradnji klaonice i depoa za stoku

S jučerašnjih protesta: Mještani tvrde da je gradnja nezakonita

E. DRAGUNIĆ

19.11.2017

Mještani naselja Dolipolje u zeničkoj Mjesnoj zajednici Lašva održali su jučer mirne proteste zbog najavljene gradnje objekta mesnice “Pašalić” u neposrednoj blizini njihovih kuća. 


Zabrinuti za zdravlje

Mještani tvrde da je najavljena gradnja klaonice i depoa za stoku nezakonita i bez njihove saglasnosti, kao i da se cijevi za otpadne vode planiraju graditi u neposrednoj blizini dječijeg igrališta. 

Na protestima su iskazali svoje ogorčenje zbog gradnje ovog objekta, a većina mještana ovog naselja potpisala je i peticiju kojom se protive toj gradnji. Kako nam je rekao Sakib Pašalić, jedan od mještana, objekt se planira graditi usred naselja i zabrinut je za svoje i za zdravlje svoje porodice.

- Moja kuća se nalazi odmah pored ove parcele. Kad bi se to izgradilo, morao bih se iseliti odavde. Nećemo dopustiti gradnju tog objekta. Plašimo se zaraza, smrada te ispuštanja otpadnih voda, koje bi kroz prečistače išle pored dječijeg igrališta, ali sve se to nalazi usred naselja – kaže Sakib Pašalić.

Zanatski tip

S druge strane, vlasnik mesnice “Pašalić” Amir Pašalić, koji je, također, mještanin naselja Dolipolje, u izjavi za “Avaz” kaže da će klaonica biti zanatskog, a ne industrijskog tipa te da je za gradnju dobio sve potrebne dozvole.

Evropski standardi  

- Objekt je vrijedan više od 1,5 miliona KM i nikakve opasnosti po zdravlje ljudi neće biti. Klaonica se gradi prema evropskim standardima i koristit će se za preradu mesa. Posjedujem sve moguće saglasnosti, kao i prečišćivač otpadnih voda, koji će biti jedini takav u Zeničko-dobojskom kantonu – kazao je Pašalić.


Potpisali peticiju protiv gradnje

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.