ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Protestna šetnja radnika "Željezare Zenica"

Fena

7.12.2017

Više od stotinu radnika "Željezare Zenica“ danas je organiziralo mirnu protestnu šetnju ulicama Zenice, sa željom da javnosti skrenu pažnju na, kako kažu, neodrživo stanje u ovom preduzeću. 

Nakon što se godinama bore s likvidnošću u naporima da se poteškoće u poslovanju ove firme prevaziđu, Vlada Federacije BiH je nedavno donijela odluku o pokretanju stečajnog postupka, u kojem bi se trebali očuvati profitabilni dijelovi preduzeća.

U svojoj protestnoj šetnji radnici "Željezare Zenica" došli su do zgrade Vlade ZDK, gdje su zatražili da se ubrza spašavanje onog dijela koji je i do sada bio profitabilan. Radnicima je saopćeno da su im isplaćena sredstva koja je Vlade Federacije uplatila na ime pomoći, jer već mjesecima ne dobijaju plate. 

Delegacija radnika "Željezare" danas je razgovarala i sa kantonalnim ministrom za rad i socijalnu politiku Nurdžehanom Šahinovićem i gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem, koji su se suglasili sa zahtjevom da se stečajni postupak mora ubrzati u skladu sa zaključkom federalne vlade, kojim se predviđa da bi blizu 200 radnika moglo da nastavi sa radom.

Radnici "Željezare Zenica" prestali su s radom zbog blokade računa preduzeća i isključenja struje, što je direktna posljedica nagomilanih dugovanja od čega preduzeće najviše duguje Poreznoj upravi FBiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.