ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Zenica: Postaviti radare i kamere u svim frekventnim ulicama

Na Bulevaru nedavno povrijeđene dvije djevojčice

Piše: D. PAŠALIĆ

11.12.2017

Zbog sve učestalijih saobraćajnih nesreća u Zenici, u kojima je tokom svega desetak dana teže i lakše povrijeđeno više građana, gradonačelnik Fuad Kasumović uputio je inicijativu Kantonalnom ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) za poduzimanje strožijih mjera kontrole.


Spremnost Grada


To se posebno odnosi na ulice Bulevar Ezhera Eze Arnautovića, Školska, Londža i Glavnu gradsku magistralu, na kojima je intenzivirano kretanje pješaka, a naročito učenika.


Kasumović je predložio da se postave stacionirani i mobilni radarski uređaji ili kamere i u ostalim prometnijim ulicama. Istakao je da je Grad spreman sufinansirati nabavku uređaja.





Kasumović: Pokrenuo inicijativu

Ova inicijativa uslijedila je nakon nedavne nesreće na Bulevaru, kada su povrijeđene dvije učenice Osnovne škole "Edhem Mulabdić".


- Ministarstvo svakako već poduzima sve potrebne mjere po pitanju sigurnosti u saobraćaju. Pokazuje to podatak da smo ove godine broj težih nesreća, sa smrtnim posljedicama, sveli na minimalan nivo. O ovoj inicijativi ćemo svakako raspravljati, a potom dati konačan sud - kazao je Nikola Arsenić, ministar unutrašnjih poslova.


Ističe da postoje volja i spremnost Ministarstva da učine sve što je u njihovoj moći.


Dovoljno patrola


- Smatram da već imamo dovoljno patrola koje preventivno djeluju, posebno kada je u gradskim ulicama najviša frekventnost pješaka. Spremni smo, po potrebi, i povećati njihov broj. Već preventivno djelujemo patrolama i policijskim službenicima, koji se nalaze na svim kružnim tokovima u gradu u udarnim terminima. Svi kružni tokovi pokriveni su sa 36 analognih i sedam digitalnih kamera, što doprinosi boljoj sigurnosnoj situaciji - rekao je Arsenić.





Arsenić: Potrebne mjere

Realizacija 2018.

Budući da su sredstva za ovu godinu već isplanirana, Arsenić dodaje da bi se ova inicijativa mogla realizirati 2018. godine. Do tada će se obaviti svi potrebni razgovori i konsultacije.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.