share whatsapp twitter facebook
×

U žepačkom naselju Orlovik: Okončana sanacija klizišta

Povodom saniranog klizišta u žepačkom naselju Orloviku, kojim je spriječeno urušavanje sedam stambenih jedinica, a kojima je bilo pogođeno indirektno još nekoliko kuća u ovom prigradskom naselju, završne radove obišli su investitori projekta, federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić, načelnik općine Mato Zovko i predstavnici UNDP-a.  

Radovi na sanaciji klizišta u naselju Orlovik završeni su u sklopu UNDP-ovog projekta “Inicijativa za smanjenja rizika od katastrofa”, a finansirali su ih zajedničkim sredstvima Federalno ministarstvo prostornog uređenja i Općina, za što su izdvojili 41.399 KM.

UNDP je vršio stručni nadzor i upravljao projektom koji se odnosio na sanaciju puta, popravku drenažnih kanala i izgradnju potpornog zida da bi se spriječilo ponovno klizanja tla. Projekt sanacije klizišta u Orloviku jedan je u nizu onih koje je Federalno ministarstvo uspješno realiziralo s UNDP-om.

Prema njegovim riječima, Federalno ministarstvo prostornog uređenja za sanaciju šteta nastalih od klizišta i poplava do sada je, kako samostalno tako i kroz udruživanje sredstava, izdvojilo 4,5 miliona KM. Na području općine Žepče, koja je prije tri godine pretrpjela katastrofalne posljedice od klizišta i poplava, UNDP je kroz razne projekte u sanaciju nastalih šteta uložio više od 250.000 KM.

250.000 KM uložio UNDP u razne projekte u općini