ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

U Zenici od 1. januara elektronska ovjera dokumenata

Na šalterima će biti manje gužve

Piše: D. PAŠALIĆ

17.12.2017

Od 1. januara naredne godine Zenica će biti jedan od prvih bh. gradova koji će početi s projektom elektronske ovjere potpisa, prepisa i rukopisa. 

Ovaj projekt već je u fazi testiranja, a pokazao je odlične rezultate i brojne prednosti.

Važna ušteda

Prema riječima Aerzemane Čeliković, pomoćnika gradonačelnika Službe za opću upravu, cjelokupan projekt je završen i zvanično s radom starta 1. januara 2018. godine.

- Ovjere potpisa, prepisa i rukopisa neće se više vršiti kroz knjige ovjere, nego ćemo to raditi u elektronskoj formi, poput onoga u Ministarstvu unutrašnjih poslova za lične karte. Dakle, potpisivat će se na tablicama i neće biti papirologije pisane rukom, a svaki pečat bit će izvučen u elektronskoj formi - pojašnjava Čeliković.

Na ovaj način bit će dosta preglednije, kako za građane kojima se vrši ovjera tako i ustanove koje koriste ovjerene dokumente.

- Nećemo imati gužve, sve će ići brže te ćemo imati bolju evidenciju. Također, tu su i uštede, jer se ne moraju više kupovati knjige, koje su itekako skupe - ističe Čeliković.

Lažni potpisi

Osim toga, svi podaci ubuduće će biti tačniji i trajniji, a ne mogu se brisati niti se može više manipulirati njima. Posebno je važno što od 1. januara 2018. godine više neće biti lažnih identiteta i potpisa.

- Ovaj projekt je zaista nešto odlično, a rađen je prema uzoru na EU - kaže Čeliković.

Odlazak na teren 

Ovaj projekt bit će primijenjen i u pet mjesnih ureda, i to Nemila, Stranjani, Puhovci, Janjići i Perin Han.

- Izuzetak u primjeni, zbog tehničkih ograničenja, odnosi se na proces ovjere rukopisa i potpisa na terenu, koji je namijenjen bolesnim i nepokretnim osobama koje ne mogu doći u naše prostorije. Samo za njih će ostati takozvana Knjiga terena - pojašnjava Čeliković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.