SKUPŠTINA ZDK

Usvojena informacija o stanju u oblasti civilne zaštite: U sistem zaštite i spašavanja ove godine uložen 1,1 milion KM

E. DRAGUNIĆ
20.12.2017 13:25

Foto: Skupština ZDK: Data saglasnost na finansijski plan Službe za zapošljavanje

U opremanje struktura civilne zaštite u ZDK ove godine uložen je 1,1 milion KM. Izvršeno je sedam obuka iz svih struktura zaštite i spašavanja, ulagalo se u sanaciju klizišta i korita rijeka, a s ovim aktivnostima nastavit će se i sljedeće godine. Ova informacija usvojena je na jučerašnjoj sjednici Skupštine ZDK.

Općinske službe

Kako nam je rekao Džavid Aličić, direktor Kantonalne uprave CZ, u 2018. godini će animirati gradsku i općinske civilne zaštite i pomoći im u opremanju i obučavanju.

- Pomoć općinskim službama zaštite i spašavanja ove godine iznosila je skoro pola miliona KM. Izvršena je i sanacija korita četiri rijeke. U novu opremu uložili smo 640.000 KM - rekao je Aličić.

Na jučerašnjoj sjednici usvojeni su programi rada Skupštine i Vlade ZDK za 2018. godinu. Kako je rekao Jasmin Duvnjak, predsjedavajući Skupštine, program rada najvišeg zakonodavnog tijela obavezuje Kantonalnu vladu po određenim zadacima, a prvi put u program su uvršteni informacija o stanju borbe protiv korupcije u ZDK i informacija o evropskim integracijama i obavezama ZDK po pitanju evropskih integracija.

Kad je u pitanju program Vlade ZDK za sljedeću godinu, u februaru je izdvojeno potpisivanje ugovora o kreditu s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o rekonstrukciji, odnosno, utopljavanju Kantonalne bolnice Zenica.

Zastupnici su na jučerašnjoj sjednici dali saglasnost na finansijski plan JU Služba za zapošljavanje ZDK za 2018. godinu. Prema tom planu, budžet će biti nešto manji u odnosu na 2017. godinu i iznosit će 21,1 milion KM.

Broj nezaposlenih

Kako je rekao Anto Pešić, direktor Službe za zapošljavanje ZDK, broj nezaposlenih u Kantonu, zaključno sa 30. novembrom, iznosio je 61.837, a u poređenju s prošlim mjesecom, zabilježeno je smanjenje broja nezaposlenih.

Do kraja godine još dvije sjednice

Za petak, 22. decembar, zakazana je nova sjednica Skupštine ZDK, na kojoj će biti razmatran finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK za 2018. godinu. Kako je najavljeno, do kraja godine trebala bi biti održana još jedna sjednica s jednom tačkom, a to je razmatranje odluke o privremenom finansiranju ZDK za prva tri mjeseca sljedeće godine.

NA VRH