ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Inicijativa zastupnika SBB-a u Skupštini ZDK: Sankcionirati građane koji kradu toplotnu energiju

Zenica: S mreže grijanja isključeno 7.200 stanova prosječne površine 50 kvadrata

Piše: D. PAŠALIĆ

20.12.2017

Edhem Fejzić (SBB), zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, uputio je inicijativu nadležnim organima za hitno pokretanje postupka otkrivanja i sankcioniranja počinilaca krivičnog djela krađa toplotne energije.

Bez saglasnosti

Prema podacima zeničkog "Grijanja", s mreže daljinskog grijanja isključeno je 7.200 stanova prosječne površine 50 kvadrata. Istovremeno, a prema procjeni preduzeća, najmanje 1.800 stanova ponovo je priključeno na mrežu daljinskog grijanja bez njihove saglasnosti.

Osim toga, u Zenici se vrši i krađa toplotne energije za zagrijavanje vode u bojlerima, pri čemu se procjenjuje da je oko 3.000 bojlera priključeno na mrežu daljinskog grijanja.

- Na taj način nesavjesni građani nanose štetu ne samo JP "Grijanje" nego negativno utječu i na kvalitet zagrijavanja stanova u kojima su izvršeni takvi protupravni priključci - upozorava Fejzić.

Ističe da bojleri priključeni na mrežu daljinskog grijanja narušavaju i kvalitet vode za piće, a što, vrlo vjerovatno, nakon izvjesnog vremena, može dovesti i do obolijevanja građana u ovakvim zgradama.

Fejzić podsjeća da je Krivičnim zakonom Federacije BiH propisana novčana ili kazna zatvora do tri godine za svakoga ko počini krivično djelo krađa.

Posebno je alarmantan podatak, smatra on, da usljed krađe toplotne energije po osnovu bespravnog priključka stana, građani nanose ogromne štete „Grijanju“, u visini cijene isporučene toplotne energije za zagrijavanje stambenog prostora, koja na mjesečnom nivou iznosi oko 250.000 KM u sezoni grijanja.

Ogromna šteta

- Također, bespravno priključeni bojleri nanose štete u iznosu od oko 120.000 KM, imajući u vidu da jedan bojler od 50 litara potroši onoliko toplotne energije koliko je potrebno za zagrijavanje 15 kvadrata stambenog prostora - kaže Fejzić.

Niko nije sankcioniran 

Prema podacima do kojih je došao Fejzić, do sada nijedan građanin Zenice nije sankcioniran zbog krađe toplotne energije, što smatra neprihvatljivim.

- Neprihvatljivo je da toliki broj građana krade toplotnu energiju i nanosi štetu, a da do sada niko nije sankcioniran, procesuiran niti je pokrenut krivični postupak - smatra on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.