ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Inicijativa zastupnika SBB-a Adela Sinanovića: Zaposliti 500 prosvjetnih radnika na neodređeno!

Prošle godine bilo oko 800 mjesta za prijem radnika na određeno

Piše: E. DRAGUNIĆ

22.12.2017

Zastupnik SBB-a u Skupštini ZDK Adel Sinanović na posljednjoj sjednici zatražio je od Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK da za narednu školsku godinu raspiše konkurse za zapošljavanje 500 prosvjetnih radnika na neodređeno radno vrijeme. To je, smatra, sasvim realna opcija. 

Opravdani razlozi

- Problem je činjenica da je za ovu školsku godinu raspisano skoro 800 konkursa na određeno radno vrijeme. Ova inicijativa ima podršku sindikata i radnika u obrazovanju. Smatram da ima mogućnosti i da postoje opravdani razlozi da se raspiše ovoliki broj mjesta u narednoj školskoj godini - rekao je Sinanović.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK Selvedin Šatorović u izjavi za „Avaz“ kaže da podržava ovu inicijativu te ističe da je ona sasvim realna i opravdana.

- S obzirom na trend upisa djece u prve razrede, do tehnološkog viška neće doći. Čak postoji mogućnost da se kroz dobru pripremu može raspisati i veći broj mjesta na neodređeno radno vrijeme od ovoga koji je predložen - kazao je Šatorović.

Ističe da je u ZDK 5.300 prosvjetnih radnika u osnovnim i srednjim školama te da je prošle godine bilo oko 800 mjesta za prijem radnika na određeno, dok su ostali bili zaposleni na neodređeno radno vrijeme.

S druge strane, Mensur Sinanović, resorni kantonalni ministar, smatra da inicijativa nije realna. On čak ističe i problem s postojećim prosvjetnim radnicima kako im osigurati posao.

A. Sinanović: Ima mogućnosti | Šatorović: Više mjesta | M. Sinanović: Nije realno

Manje posla

- Imamo problem kako da očuvamo normu svima onima koji su primljeni na neodređeno. Trenutno imamo smanjenje broja učenika u odjeljenjima, a samim time i manje posla u školama. Smatram da je inicijativa dobra, ali nije realna u ovom trenutku - kazao je Sinanović.

Nemogućnost planiranja  

Šatorović kaže da je ove godine primljeno 60 ljudi na neodređeno, a prošle 130.

- Osobe koje se primaju u radni odnos na određeno radno vrijeme limitirane su u smislu dužeg planiranja svog života, porodice i stambenog zbrinjavanja. Također, kolegice koje su u radnom odnosu na određeno i u tom vremenu rode dijete nemaju mogućnost porodiljskog odsustva i ne mogu biti uz svoje dijete, nego se nakon 42 dana moraju vratiti na posao - kaže Šatorović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.