PROBLEMI

Sjednica Skupštine JKP "Zenicatrans-prevoz putnika": Velika dugovanja, ogromni gubici, izgubljena licenca!

D. PAŠALIĆ
29.12.2017 07:03

Na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Skupštine Javnog komunalnog preduzeća „Zenicatrans-prevoz putnika“ d.d. Zenica najviše se raspravljalo o imenovanju direktora, ali i raspodjeli ostalih bitnih funkcija. 

Međutim, dok se raspravlja o foteljama, ovo javno preduzeće ima itekakvih problema u poslovanju i nalazi se u izuzetno teškoj situaciji, a što je potvrdio jučer i Vahdet Drino, predsjednik Nadzornog odbora, inače direktor privatne filijale BBI banke u Zenici i vlasnik firme "Alvatel" d.o.o. Zenica.

Novi prijedlozi

Podsjetimo, nedavno je u ovom preduzeću promijenjena upravljačka struktura, Uprava i Nadzorni odbor, a koji su i dalje vršioci dužnosti.

Dok funkcije „vise u zraku“, godinu na izmaku obilježili su brojni problemi, među kojima se najviše ističu velika dugovanja, ogromni novčani gubici, a posebno je alarmantna činjenica da je izgubljena i licenca.

Na burnoj sjednici Skupštine jučer su se, kako saznajemo, iznosili i prijedlozi za sva rukovodeća mjesta u preduzeću. Dok su predstavnici Sindikata imali svoje prijedloge, Nadzorni odbor kandidirao je druge prijedloge. Borba s mišljenjima trajala je tri sata.

Nastavak agonije

Ne prestaje ni agonija s izborom direktora "Zenicatransa", za kojeg se konkurs raspisivao dva puta, a jednom je i poništen.

Iako je obećano da se do kraja sedmice očekuje završetak konkursne procedure i izbor direktora, kojeg očekuje nikad gora situacija preduzeća i finansijska dubioza preduzeća, na Skupštini se jučer, kako saznajemo, nije zauzeo jedinstven stav u vezi s osobom koja bi mogla doći na čelo preduzeća.

Nema napretka

Dok se nesagledive štete preduzeća "Zenicatrans" iz dana u dan povećavaju, situacija je dodatno pogoršana nedavnim gubitkom licenci i unosnih đačkih linija.

Osim toga, ni izbor novog rukovodstva, odnosno direktora Eldina Ćivića, pomoćnice direktora Maše Škrbić i Nadzornog odbora s Vahdetom Drinom na čelu, nije doprinio boljim rezultatima. Dugovi se i dalje gomilaju, nema nabavke autobusa, a radnici sve masovnije tuže firmu.

NA VRH