ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Policijske mjere na zloglasnom putu M-17 dale rezultat

Na opasnoj cesti uvijek je bilo najmanje pet patrola ( D. Pašalić/ Avaz.ba)

Piše: D. PAŠALIĆ

31.12.2017

Spasiti živote 17 ljudi, nečijih očeva, majki, braće, sestara i djece, zasigurno je podatak kojim se Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), s komesarom Semirom Šutom na čelu, s pravom može ponositi. 

Žarište nesreća

Ovi podaci rezultat su rada najmanje pet patrola koje su 2017. godine, neovisno o vremenskim uvjetima, na magistralnom putu M-17 bile prisutne.

Riječ je o zloglasnom putu koji je godinama odnosio najviše života u našoj zemlji. Na ovoj cesti u saobraćajnim nesrećama godišnje je ginulo više od 30 osoba.

Pod rotacijom, bez neposrednog zaustavljanja i „maltretiranja“ vozača, komesar Šut uspio je ovom metodom smanjiti broj smrtno stradalih u saobraćajnim nesrećama za čak 44,7 posto u odnosu na 2016. godinu.

Iako su prvobitne reakcije javnosti zbog ovog broja patrola bile negativne, komesar je odlučno nastavio s prakticiranjem ove metode.

- Ovdje se radi o značajnom efektu naših mjera na putu M-17, za koji smo procijenili da može biti žarište i izvor saobraćajnih nesreća. Ispočetka je bilo negodovanja i o njima se diskutovalo, ali sam onima koji su ih propitivali poručivao: "Ne ljutite se, spašavamo vaše živote", što se na kraju i ispostavilo - kaže Šut.

Osim što je u 2017. spašeno 17 života, prema riječima Aldine Ahmić, portparola MUP-a ZDK, inovativnim pristupom i metodama smanjen je i broj saobraćajnih nesreća za 612, odnosno za 13,6 posto.

Šut: Dobra procjena

Nove metode

- Ovo smanjenje rezultat je velikog napora uloženog u inovativni pristup i metode koje su primjenjivane u proteklom periodu. Sve ovo itekako bi vrijedilo da smo spasili samo jedan ljudski život, a ne 17 - pojašnjava Ahmić.

Manje krivičnih djela 

Osim ovih odličnih vijesti, smanjen je i broj počinjenih krivičnih djela za 20,2 posto. Ukupan broj prekršaja u oblasti javnog reda i mira također je manji za 318 slučajeva.

Program za mlade policajce

Iz MUP-a ZDK proveli su i niz edukacija u školama, gdje su inspektore koji rade na suzbijanju prometa i zloupotrebi narkotika razgovarali s učenicima o štetnosti i posljedicama koje mogu proizaći iz konzumacije opojnih droga.

Također, uveden je i mentorski program za obuku mladih policajaca na probnom radu po uzoru na LAPD (Los Angeles Police Department), što zasigurno doprinosi kvalitetnom kadru i još boljoj sigurnosnoj situaciji na području cijelog kantona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.