ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Maglaj: Zbog neadekvatne brige platani nemaju budućnost

U gradu ima ukupno 68 platana

Piše: N. BRADARIĆ

5.1.2018

Ne može se reći sa sigurnošću koliko je oboljelih stabala platana od njih ukupno 68, koliko ih još ima u Maglaju. U proteklim decenijama uzgojne mjere nisu provođene na vrijeme i prema pravilima struke pa stručnjaci tvrde da se moćni maglajski ''divovi“ nalaze u vrlo teškoj situaciji.  

Slučajevi ekocida

I slučajevi ekocida, kada su pojedinci namjerno trovali platane i doveli do njihovog sušenja, uzrok su smanjenja broja ovog drveća. Sve ovo je rečeno tokom radionice o temi „Stanje i perspektiva platana u Maglaju“, koju je, u okviru projekta „Život za sve“, organiziralo Udruženje „EKO pokret“.

O značaju i funkciji platana kao urbanog zelenila, njihovoj funkcionalnoj, sociološkoj, biološkoj i ekološkoj vrijednosti govorili su prof. dr. Osman Mujezinović i doc. dr. Sead Ivojević sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Jedan od zaključaka do kojeg se došlo tokom diskusije jeste da se, uz pomoć lokalnih, ali i vlasti na višim nivoima, iznađu sredstva kojima bi se finansiralo snimanje stanja svakog od stabla platana u Maglaju.

Štetni agensi

- Na osnovu naših prvih informacija, situacija nije dobra. Preuranjeno je govoriti koliko platana treba ukloniti, ali preporučujemo da se čim prije uradi kvalitetan pregled svih stabala da bi se mogli odrediti svi štetni agensi koji na određeni način uzrokuju propadanje. Kompletna, stručna ekspertiza jasno bi rekla koja stabla, nažalost, nemaju budućnost - naglasio je Mujezinović.

Pavlić: Postavljanje klupa

Mujezinović: Kvalitetan pregled

Stručnjaci sa Šumarskog fakulteta naglasili su i neophodnost uspostave katastra urbanog zelenila u gradu s tačnim popisom svih stabala u gradu i s ocjenom njihovog stanja.

Sadnja drvoreda 

- Planirali smo da projekt „Život za sve“ realiziramo do sredine naredne godine. Počeli smo s ovom radionicom, a uslijedit će sadnja drvoreda pored Bosne uz ulicu Srebreničkih žrtava rata, postavljanje 35 klupa i isto toliko kanti za otpad - kaže Sanja Pavlić, koordinator projekta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.