ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Uz molitvu, vatromet i paljenje badnjaka: Brojni vjernici u Zenici proslavljaju Badnje veče

D. PAŠALIĆ

6.1.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+17

Foto: A. Durgut/Avaz.ba

Prinošenjem i paljenjem badnjaka, pravoslavni vjernici u Zenici, koji Badnji dan i Božić obilježavaju po Julijanskom kalendaru, u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zenici proslavili su Badnji dan, pripremajući se za sutrašnje obilježavanje najradosnijeg hrišćanskog praznika – rođenje Isusa Hrista. 

U Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zenici okupili su se brojni vjernici, gdje je održana sveta božićna liturgija, a koju je predvodio paroh Marko Maleš, starješina pravoslavnog Hrama u Zenici.

Tom prilikom, Maleš je podsjetio da je doček badnjaka uvod u praznik Hristovog rođenja - Božić, blagdan mira i radosti. 

- Zajedno smo ovdje da dočekamo rođenje Isusa Hrista i ovo je dan kada i naše domove pripremamo za njegov dolazak. Svi pravimo atmosferu kakva je bila prije 2.000 godina, kada se Bogomladenac rodio. Danas smo došli u hramove i u svojim kućama pravimo simbolično mjesto Hristovog rođenja, te tražimo što dostojniji način da ga dočekamo – rekao je, između ostalog, paroh Maleš.

Još je istakao da svi trebaju njegovati život i porodicu, jer je upravo porodica najbitnija ćelija društva, te kada nestane porodice nestat će i tradicije i svega onog u što smo vjerovali. 

Potom su u dvorištu crkve vjerski službenici i okupljeni vjernici zapalili badnjak, priređeni su tradicionalni vatromet i narodno veselje, čime je i u Zenici najavljeno Rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.