ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Narodna kuhinja spas za socijalno ugrožene: Više od 1.000 korisnika dolazi po topli obrok

Punkt u Novom Radakovu: Dijeli se raznovrsna hrana

Piše: E. DRAGUNIĆ

9.1.2018

Gradska narodna kuhinja u Zenici svakodnevno podijeli više od 1.000 toplih obroka svojim korisnicima. Finansira se iz budžeta Grada Zenica i pojedinačnih donacija. Kako kaže Senada Kartal, koordinatorica zeničke Gradske narodne kuhinje, u 2017. godini za njen rad utrošeno je 655.000 KM, od čega iz budžeta 400.000 KM.

Odabir korisnika

Obroci se dijele na četiri punkta, u Novom Radakovu, Crkvicama, Londži i Blatuši, a korisnici su socijalno najugroženiji građani. 

- Prioritet imaju stari i iznemogli te penzioneri s minimalnom penzijom i koji su u stanju potrebe. Zatim invalidi, skitnice, ovisnici o opojnim drogama. Odabir korisnika kuhinje vrši Centar za socijalni rad i svima koji zadovolje kriterije izađemo ususret – kaže Kartal.

Posljednjih nekoliko mjeseci rađene su revizije pa je broj korisnika u ovom periodu skoro i prepolovljen. Tokom jučerašnje podjele obroka na punktu u Novom Radakovu zatekli smo Rasemu Hasić (53). Ona je samohrana majka i korisnica je narodne kuhinje od 1995. godine.

- Nemam nikakvih primanja i ovo mi je jedini način da preživim. Da nema ovoga, išla bih prositi. Ne bi me bilo stid – kaže Hasić.

U redu za hljeb i kašiku graha zatekli smo i Fuada Zečevića (55) koji je korisnik otprije četiri mjeseca. Prije je radio u „Željezari“, a sada je na birou i nema nikakvih primanja.

Mnogo znači

- Šestero nas je članova u porodici. Kuhinja nam puno znači. Ovo je veliki spas za sve nas koji nemamo nikakvih primanja. Život me je dotjerao do ovoga, ali šta ću. Hvala Bogu pa onda ovim ljudima što ima i ovo – kaže Zečević.

Među korisnicima Gradske kuhinje u Radakovu je i Sadeta Mahmić. Samohrana je majka. Ima dvoje djece i mjesečna primanja od 89 KM. Obroci iz gradske kuhinje jedini su joj način da preživi.

Svaki obrok sadrži meso 

Topli obrok i hljeb u zeničkoj Gradskoj narodnoj kuhinji dijele se od ponedjeljka do subote, a korisnici za nedjelju dobiju samo hljeb. Svaki obrok sadrži meso, a na meniju se smjenjuju grah, krompir, paprikaš, rižoto i bosanski lonac. Hrana se priprema u JU „Dom porodica“ i prebacuje na punktove, a, kako kaže Kartal, za sada nema problema s količinama hrane i namirnica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.