ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

"Željezarci" podržali zeničke komorate u borbi za penziju

Piše: D. Pa.

11.1.2018

Foto: D. Pašalić

13.20 Bakire Izetbegoviću, ovdje su gladni radnici. Je li vas stid? Nemamo plaće ni penzije, dostojanstven život! Zajedno smo jači! Zeničani, dođite da nas podržite ispred Doma rudara - poručili su radnici "Željezare" Zenica.

13.09 Zeničkim komoratima koji štrajkuju glađu upravo su se pridružili i ogorčeni radnici "Željezare" Zenica koji su ih došli podržati u njihovoj borbi za ostvarenje penzija. 

- Sretno, rudari! Niste sami. Ovo je sramota do čega su nas doveli - poručivali su na megafon "Željezarci" nakon što su došli na plato ispred Doma rudara.

Na licu mjesta prisutni su i policijski službenici, a štrajk za sada pročite bez incidenata.

12.44 Grupa od 44 penzionisanih rudara Rudnika mrkog uglja Zenica stupili su danas u štrajk glađu.

Na ovaj poduhvat odlučili su se nakon što su iscrpljene sve mogućnosti da ostvare pravo na zarađene penzije, a problem im predstavlja dug rudnika po osnovu doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje.

Zenički rudari dali su Vladi FBiH, premijeru Fadilu Novaliću i direktoru Elektroprivrede BiH rok od tri dana da riješe pitanja penzionisanja, inače prijete spaljivanjem Doma rudara u kojem će se i oni nalaziti.

Štrajk, kako nam je kazao Tevhid Smriko, jedan od ogorčenih komorata, neće prekinuti sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi i obećanja koja su im data.

Podsjetimo, zbog agonije u kojoj se nalaze zenički rudari, Šefik Šišić (55) iz Gradišća kod Zenice 17. decembra okončao je svoj život vješanjem jer nije mogao dobiti zarađenu penziju u rudniku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.