ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Na radno mjesto se čeka više od dvije godine

Na evidenciji manji broj nezaposlenih

Piše: A. KOVAČEVIĆ

18.1.2018

U prethodnoj godini ukupan broj nezaposlenih, prema podacima brezanskog birao rada, u ovoj općini bio je 1.735, što je u odnosu na 2016. godinu za 101 osobu ili 5,55 posto manje.  

Prema riječima šefa biroa Fikreta Bašića, posao u Brezi je u toku prošle godine dobilo 626 osoba.

25 pravnika

- Imamo nezaposlenih 25 pravnika, 14 ekonomista, 8 profesora bosanskog jezika... Kada je u pitanju srednja stručna sprema, u 2017. godini po završetku srednje škole na biro rada prijavilo se 178 gimnazijalaca, zatim 103 rudarska tehničara i 93 ekonomska tehničara i svakako znatan broj osoba s drugim zanimanjima - navodi Bašić.

Najveći broj nezaposlenih u ovoj maloj općini, kada je starosna struktura u pitanju, osobe su od 51 do 55 godina, njih čak 225 nema posao.

- Od 15 do 18 godina su dvije osobe prijavljene na biro, dok je najveći broj osoba još i od 31 do 35 godina, njih je čak 212 - kaže Bašić.

Prema njegovim riječima, u Brezi se u prosjeku na posao čeka dvije godine i sedam mjeseci, a poslodavci se obraćaju birou u toku mjeseca najviše 15 puta.

Provjera podataka

- Kada se obrate poslodavci, mi provjeravamo bazu podataka i utvrđujemo ima li takvih osoba koje poslodavci traže i šaljemo ih na razgovor. Kada su u pitanju Federalna i Kantonalna služba za zapošljavanje i njihovi javni pozivi, mi smo dužni da informiramo poslodavce na području naše općine da se prijave - ističe Bašić.

Slovenci traže vozače  

Osim poslodavaca iz Breze, nezaposlenima mogućnost nude i iz drugih općina, ali i država.

- Konkretno, nama su se obraćali poslodavci iz Slovenije, gdje su tražili najveći broj vozača teretnih vozila - ističe Bašić te dodaje da su zadovoljni smanjenjem broja nezaposlenih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.