ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Završen zimski raspust u ZDK: Počelo drugo polugodište za više od 43.000 učenika

Zimski raspust trajao tri sedmice

Piše: E. DRAGUNIĆ

23.1.2018

Drugo polugodište za više od 43.000 učenika u osnovnim i srednjim školama ZDK koje nastavu izvode prema nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku počelo je jučer. U školama u Žepču, Usori i Varešu koje nastavu izvode na hrvatskom jeziku drugo polugodište počelo je sedam dana ranije.

Bez problema

Zimski raspust trajao je tri sedmice. Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mensur Sinanović rekao je za „Avaz“ da s početkom nastave nisu zabilježeni problemi. 

- Drugo polugodište je počelo u svim školama i nastava se odvija bez problema. Sve škole snabdjevene su dovoljnim količinama ogrjeva, a u većini su završene i konkursne procedure za zapošljavanje nastavnog kadra - rekao je Sinanović.

Prema informacijama iz ovog ministarstva, osim općina Žepče i Usora, u 60 osnovnih škola u ZDK nastavu pohađa 30.919 učenika, a u 31 srednjoj školi 12.841 učenik.

Nakon što je nedavno usvojen Zakon o srednjoj školi, ministar Sinanović kaže da bi do kraja ovog mjeseca u Skupštini ZDK trebao biti usvojen i novi Zakon o osnovnoj školi, jer je postojeći iz 2004. godine. Nakon toga će biti doneseni i podzakonski akti.

Obaveza države

- Donijet ćemo pravilnik o inkluziji kojim ćemo precizirati šta je obaveza države prema djeci s posebnim potrebama i šta je to inkluzivna nastava. Tu su još i pravilnici o ekskurzijama, ocjenjivanju, razrednim i dopunskim ispitima te pravilnik za djecu koja su u bolnici i na kućnom liječenju, kojim ćemo zakonski riješiti da i ta djeca budu ocijenjena - rekao je Sinanović.

Proljetni raspust krajem marta 

Proljetni raspust za srednjoškolce bit će u posljednjoj sedmici marta, a, ukoliko bude usvojen novi Zakon o osnovnoj školi ZDK, i osnovci će na proljetni raspust u istom periodu. Završetak nastave planiran je za 12. juni. Maturanti u srednjim školama završavaju početkom, a u osnovnoj školi krajem maja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.