ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Doboj: Nedostatak kadra u Domu zdravlja, prošle godine ostali bez 49 radnika

Dom zdravlja: Zgrada obnovljena, nabavljena nova oprema

Piše: H. ČALIĆ

25.1.2018

Problemi u zdravstvu u cijeloj Bosni i Hercegovini nisu zaobišli ni Dom zdravlja u Doboju, ustanovu koja ima 295 radnika i čije usluge koristi više od 45.000 ljudi.  

Bolje plaće

Tako je Dom zdravlja prošle godine ostao bez 49 uposlenika. Jedan broj njih otišao je u penziju, drugi su se zaposlili u novom Domu zdravlja ''Stanari''... Dio radnika je prešao u privatne zdravstvene ustanove, a mnogi su se uputili u inozemstvo, u potrazi za boljim plaćama i sigurnijim poslom.

No, i pored toga, Dom ne može primiti nove radnike, što svakako otežava funkcioniranje ove ustanove.

- Fond zdravstvenog osiguranja za pružene usluge u 2016. godini Domu zdravlja Doboj isplatio je 8,3 miliona maraka, a prošle čak 1,2 miliona manje, pa je bilo vrlo teško premostiti taj nedostatak sredstava. Za sada radnicima dugujemo 60 posto jedne plaće iz prošle godine - kazao nam je dr. Radislav Nikolić, direktor Doma zdravlja.

Uposlenici Doma zdravlja još i danas pamte katastrofalne poplave iz 2014. godine, kada je voda potpuno prekrila dva sprata i uništila opremu i radni prostor.

Riješen problem

- Taj problem je riješen, a šteta koja je procijenjena na dva miliona maraka sanirana je zahvaljujući sredstvima Ministarstva zdravlja RS i Grada Doboja te brojnim stranim donatorima, UNDP-u, EU, posebno iz Norveške, Japana, Turske, Indonezije, na čemu smo im zahvalni - ističe Nikolić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.