ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Ministarstvo dodjeljuje mašine, sadnice i novac maglajskim poljoprivrednicima

Do sada predato oko 40 zahtjeva

N. B.

8.2.2018

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica objavilo je javni poziv za podnošenje prijava za program pomoći održivog povratka „Podrška zapošljavanju/samozapošljavanju povratnika u poljoprivredi u ovoj i narednoj godini''. Rok za prijave produžen je do 19. februara. 

- Povratnici mogu aplicirati za dodjelu poljoprivrednih mašina, plastenika, opreme za proizvodnju u poljoprivredi, obnovu i izgradnju stajskih i gospodarskih objekata, dodjelu sadnica voća na zasadima na minimalno 2 dunuma. Mogu dobiti i finansijska sredstva za realizaciju samostalnog projekta u iznosu do 5.000 KM, i to za nabavku sitne i krupne stoke, mašina - pojašnjava Azra Čakrama, rukovodilac resorne službe.

Pravo učešća imaju povratnici na prostoru BiH koji izraze spremnost za lično učešće u sufinasiranju projekta koje iznosi od 30 do 50 posto od ukupne vrijednosti. Maksimalno učešće Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica po jednom korisniku je od 5.000 do 100.000 KM.

Za neke od projekata kao što su izgradnja stajskog objekta ili dodjela sadnica drvenastog ili jagodičastog voća, ukoliko su vrijednosti do 7.000 odnosno 5.000 KM, nije predviđeno sufinansiranje aplikanata. Otkako traje javni poziv, dokumente je predalo oko 40 potencijalnih korisnika projekata, a najviše su zainteresirani za nabavku mehanizacije, plastenika, sadnog materijala i izgradnju stajskih objekata.



Bajrić: Vlastito učešće. Bajrić: Vlastito učešće

Dopunsko zanimanje

- Zainteresiran sam za nabavku motokultivatora s priključcima. Povratnik sam, invalid, a, iako sam u radnom odnosu, poljoprivredu smatram dopunskim zanimanjem. Spreman sam i na vlastito učešće - rekao nam je Mirsad Bajrić, povratnik u Liješnicu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.