Inicijativa Ekrema Tuke, šefa Kluba SBB-a u GV Zenica

Uz rijeku Bosnu izgraditi zaštitnu ogradu

E. Dragunić
10.02.2018 18:14

S obje strane rijeke Bosne u Zenici od ušća Babine rijeke do mosta na petlji Blatuša ove godine trebala bi biti postavljena zaštitna ograda koja bi u budućnosti spriječila česte ljudske nesreće koje se dešavaju upravo na ovom dijelu.

Ovu inicijativu pokrenuo je Ekrem Tuka, šef Kluba vijećnika SBB-a u Gradskom vijeću Zenica. Kako je rekao Tuka, na ovom dijelu pored lijeve i desne obale Bosne izrađene su biciklističke i staze za šetnju, gdje se svakodnevno okuplja veliki broj građana.

- Uz stazu protječe rijeka Bosna, koja većim dijelom godine ima visok vodostaj, a na obalama u centralnom dijelu grada nema zaštitne ograde. U posljednjih pet godina na ovom lokalitetu dogodilo se desetak nesreća, od kojih je smrtno stradalo šestero naših mladih sugrađana. Samo u 2017. godini desila su se čak četiri nesretna slučaja - kazao je Tuka.

Sve ove tragedije desile su se na isti ili sličan način, odnosno, otklizavanjem s obale i padom u rijeku Bosnu. To bi, kako je dodao Tuka, zaštitna ograda spriječila.

 

- Zbog važnosti ovog projekta tražim da se ova inicijativa uvrsti u dnevni red već na prvoj sljedećoj sjednici GV Zenica i da se već ove godine pristupi projektiranju i izgradnji ove ograde jer je od velikog značaja. To je pod hitno potrebno da bi se spriječile nove tragedije i utapanja - kazao je Tuka. 

 

Život vredniji od novca

 

- Novac za realizaciju ovog projekta potrebno je izdvojiti iz budžeta Grada Zenice i viših nivoa vlasti. Mislim da je samo jedan mladi život koji možemo spasiti realizacijom ovog projekta puno vredniji od potrebnog novca - rekao je Tuka.

NA VRH