ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Zenica: Učenici Prve gimnazije pokrenuli projekt "Građanin", žele školskog psihologa

Piše: A. GRABOVICA

21.2.2018

Učenici trećeg razreda Prve gimnazije u Zenici pokrenuli su, iz predmeta Demokratija, projekt "Građanin", a trenutno se bave uvođenjem školskog psihologa u osnovno i srednje obrazovanje.  

- U toku je razrada čitavog plana. Svjesni smo da nam je psiholog veoma važan i potreban u školama. Naš zadatak je da u skorije vrijeme učinimo sve kako bismo realizirali ovaj projekt - kazao je Harun Džampo, jedan od učenika koji radi na ovom projektu.

Kako ističe Džampo, psiholog je potreban učenicima zbog svakodnevnih problema srednjoškolaca, pri učenju, organiziranju vremena, poboljšavanju kreativnosti, sprečavanju nasilja i slično.

- Temu smo nazvali "Sjedni, otvori se kod psihologa, odmori se", te mislim da naslov govori mnogo. To treba da bude osoba s kojom možemo pričati, ne samo o ozbiljnim problemima nego i o svakodnevnim situacijama i problemima s kojima se suočavamo - pojašnjava Džampo.

Pomoć su zatražili u Ministarstvu obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona, te Pedagoškom zavodu, a intervjuirali su i nekoliko osoba koje su povezane s obrazovanjem, te koji su u mogućnosti da promijene pedagoške standarde.

- Među njima je i Slađan Matković, po struci viši stručni savjetnik za osnovno i srednje obrazovanje, kod kojeg smo dobili dio odgovora koji nam je potreban. U toku je izmjena pedagoških standarda na kojima je jedan od tema i psiholog, te se nadamo da će se realizirati. Ključni dio u provođenju već navedenog su mediji, ostali građani, roditelji, te naravno, nastavnici i profesori - zaključio je Džampo.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.