ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Zenica: Održana svečana akademija povodom Dana nezavisnosti BiH

D. PAŠALIĆ

28.2.2018

Povodom 1. marta - Dana nezavisnosti BiH, u organizaciji Skupštine i Vlade Zeničko-dobojskog kantona, večeras je u Bosanskom narodnom pozorištu (BNP) Zenica, kako je to već postala tradicija, održana svečana akademija.

Tom prilikom, prisutnima se prigodnim govorom obratio Jasmin Duvnjak, predsjedavajući Skupštine ZDK.

- Naši narodi Bošnjaci, Srbi, Hrvati i svi ostali građani, su jednaki baštinici povijesti ove zemlje i jednako su odgovorni za njenu budućnost. To znači da nijedan ne može imati razlog, ni interes, za njeno cijepanje. Takvi razlozi mogu doći i redovno su dolazili samo izvan granica. Nezavisna i suverena država BiH je nužnost bez koje nema mira i stabilnosti u široj regiji, jer bez jake BiH konflikti bi se produbljivali, a mržnja jačala - poručio je, između ostalog, Duvnjak.

Još je istakao kako je danas Zeničko-dobojski kanton jedna od privredno najrazvijenijih regija u našoj zemlji, sa stabilnim institucijama, te da lokalna zajednica može biti ponosna na izuzetno dobru organizaciju policije, na zenički Univerzitet, sportiste i kulturne radnike.

Na svečanoj akademiji, pored obraćanja, priređen je prigodan kulturno-umjetnički program u okviru kojeg je Sabina Kulenović, glumica zeničkog pozorišta, čitala citate o BiH.

Pored nje, u programu su sudjelovali Kamerni simfonijski orkestar, Said Jusić, solista Nedim Telalović, te Omladinski hor Zenica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.