ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

U Zenici problemi s grijanjem: Iako je kvar otklonjen, građani i dalje cvokoću

U „ArcelorMittalu” tvrde da je grijanje normalizirano iako je situacija u stanovima drugačija

Zeničani u domovima koriste grijalic

D. PAŠALIĆ

1.3.2018

Zeničani se od subote smrzavaju u stanovima, a sve zbog kvara na kotlu dva. Na snazi je reducirana isporuka grijanja, iako su radijatori u stanovima gotovo hladni.

Mlaki radijatori

Činjenica, timovi kompanije “ArcelorMittal” su nastojali popraviti kotao, što se i dogodilo u ponedjeljak, međutim, odmah nakon pokretanja uočeno je novo curenje.

Reducirana, odnosno, gotovo nikakva isporuka grijanja i dalje je na snazi. U „ArcelorMittalu” tvrde da je grijanje normalizirano iako je situacija u stanovima drugačija. Radijatori su i dalje mlaki, a iz “ArcelorMittala” nisu izdali zvanično saopćenje da je kotao popravljen.

Kako je za naš list izjavila Dijana Božić-Srdanović, portparol “ArcelorMittala”, kvar je otklonjen, a stanje s grijanjem normalizirano u noći s utorka na srijedu.

Da se u stanovima ne osjeti popravak kotla i normalizacija grijanja, potvrdili su i brojni ogorčeni građani, koji strahuju od računa za struju jer već pet dana koriste grijalice.

- U stanu je prehladno, da nije grijalice, ne bih mogao izdržati. Ovo je bruka i sramota za grad! Neko je još prije trebao znati da su kotlovi stari i spriječiti ovo što se događa iz zime u zimu. Bojim se računa, penzioner sam, sastavljam kraj s krajem, a sada moram platiti račun i za grijanje i za struju - kaže Salih Fejzić.

Fejzić: Bojim se računa

Koristi klimu

Isto misli i Dragica Šestan, koja u hladnom stanu boravi pod dekom i, kako kaže, nekako uspijeva izdržati.

- Imam i klimu, povremeno je palim. U kući sam pod dekom, a nadam se da će se situacija popraviti - kaže Šestan.

Zbog mlakih radijatora, nastava na području Zenice u svim osnovnim i srednjim školama odvija se skraćeno.

Šestan: U stanu pod dekom

 Umanjeni računi

Zbog reduciranog grijanja, računi svim potrošačima bit će umanjeni, potvrdio je za naš list Sead Kaknjo, direktor JP “Grijanje” Zenica.

- Još je prerano govoriti o umanjenju pošto mjesec nije završen. Građani će sigurno biti zadovoljni s umanjenjem, a sve što se nije grijalo, bit će umanjeno - kaže Kaknjo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.