ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Kantonalna bolnica Zenica dugova nema, a radnicima postepeno povećavaju plaće

Skomorac: Zadovoljan sam, ali uvijek može bolje

D. PAŠALIĆ

13.3.2018

Izmirenje ogromnih dugovanja, normalno funkcioniranje najveće zdravstvene ustanove u Zeničko-dobojskom kantonu, povećanje plaća radnicima, realiziranje projekta energetske efikasnosti, proces dobivanja statusa univerzitetskog kliničkog centra… samo su neki od rezultata koje je u svega dvije i po godine, kao direktor Kantonalne bolnice Zenica, postigao prim. dr. Rasim Skomorac. 

U razgovoru za naš list otkrio je s kojim se problemima sreo na početku mandata, koji su aktuelni projekti u bolnici, ali i gorući problemi u poslovanju. 

 Kakvo je trenutno stanje u funkcioniranju Kantonalne bolnice Zenica?

- Zadovoljan sam, ali uvijek može bolje. Ipak, u poređenju sa zatečenim stanjem, treba priznati da je danas situacija zadovoljavajuća. Popravili smo mnoge stvari i stvorili uvjete da bolnica normalno funkcionira.

Šta ste prvo odlučili poboljšati?

- Prvo smo htjeli riješiti ogromna dugovanja, jer smo tada imali svakodnevne blokade u nabavci. Bilo je teško, ali smo, zajedničkim radom s Vladom Zeničko-dobojskog kantona, uspjeli opstati. Danas smo jedna od rijetkih ustanova koja redovno izmiruje svoje obaveze. Radnici su ranije bili nezadovoljni, ali smo postigli zadovoljavajući rezultat i etapno povećanje plaća.

 U kojoj je fazi dobivanje statusa univerzitetskog kliničkog centra?

- Osigurali smo da dobijemo tercijarnu djelatnost, što je jedan od glavnih preduvjeta za dobivanje statusa univerzitetskog kliničkog centra. Nadam se da će se proces dobivanja statusa univerzitetske bolnice okončati u ovoj godini, iako je procedura itekako komplicirana.

 Bolnica će uskoro provesti projekt energetske efikasnosti. Koje su njegove prednosti?

- Radi se o projektu vrijednom 11 miliona eura, koji će promijeniti lice bolnice. Udobni kreveti, moderno opremljeni odjeli, prelazak na zagrijavanje plinom, postavljanje aluminijskih prozora, termofasade, zamjena krovova, odvajanje oborinske i fekalne kanalizacije… samo su neki od pomaka.

 Šta će biti s Odjelom intenzivne njege?

- Kritična tačka funkcioniranja bolnice je Intenzivna njega sa šest kreveta. U Kantonu postoji skoro 400.000 stanovnika i takva intenzivna njega je neprihvatljiva. Nadogradnjom sadašnje Urologije proširit ćemo Intenzivnu njegu sa još 15 dodatnih kreveta. Nadogradnjom drugih objekata dobit ćemo prostor da premjestimo pacijente iz podrumskih prostorija, jer im tamo nije mjesto.


Skomorac na kraju ističe da je u planu gradnja objekta Interventne kardiologije, što će spasiti značajan broj života, posebno ako se uzme u obzir da je pacijenata koji trebaju ovakvu uslugu, najviše u ZDK.  

 Proces akreditacije 

- Mi smo u procesu akreditacije dugi niz godina. No, sada smo oformili posebnu službu koja provodi akreditacijske standarde da bi se ustanova i na ovaj način podigla na još viši nivo. Očekujemo da već ovog mjeseca uđemo u proces akreditacije, a tu nije pretjerano važna akreditacija koliko sve ono što ćemo učiniti da dođe do toga – ističe Skomorac.

 Prijavite korupciju

- Korupcija je prisutna svuda, u cjelokupnom društvu, a naši ljudi su dio ovog društva. Smatram, ipak, da u zdravstvenim ustanovama nije tolika koliko se o tome govori. Pozivam sve one koji imaju dokaze da postoji korupcija u našoj ustanovi, da to prijave, a mi ćemo učiniti sve da to sankcioniramo – poručio je Skomorac.

 1.673

radnika ima Kantonalna bolnica u Zenici


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.