PROJEKTI

Varešani strahuju od zagađenja vode i klizišta

Predstavnici VAMOS-a prilikom posjete Varešu

A. KOVAČEVIĆAvaz.ba

20.3.2018

Na području jezera Smreka u Varešu uskoro bi trebalo početi testiranje podvodnog rudarenja. Taj prijedlog su u februaru ove godine prezentirali predstavnici projekta Evropske unije pod nazivom VAMOS (“Viable Alternative Mine Operating System”) iz Engleske i Holandije.

Online peticija

Kompletan projekt testiranja trajao bi 36 mjeseci, a predstavnici VAMOS-a sve su dogovorili s Općinom Vareš.

No, građane Vareša uznemirila je informacija da je podvodno rudarenje štetno za okoliš te je pokrenuta i online peticija protiv ovog projekta.

- Kako se radi o sasvim novoj tehnologiji, razmjere utjecaja na okoliš ove alternativne metode rudarenja su krajnja nepoznanica i samim autorima projekta koji reklamiraju mogućnost manjeg utjecaja u odnosu na konvencionalno rudarenje zbog smanjenih vibracija i emisija prašine, ali predviđaju zagađenje podzemnih voda te upozoravaju i na mogućnost izljeva toksičnih hemikalija u vodu, kao i pokretanja klizišta – navodi se u upozorenju građanima na portalu Vaš Vareš.

Pozitivne ocjene

Mladen Rudež, predsjednik Fondacije za obnovu i razvoj regije Vareš, koja je, ujedno, i članica konzorcija u sklopu projekta, kazao je da je spomenuti portal napisao neistine i da VAMOS projekt ne ugrožava okoliš, a pogotovo ne zdravlje ljudi.

- Projekt je pod kontinuiranom kontrolom neovisnih eksperata, koji prate sve izvještaje sadržane u desetinama i stotinama dokumenata dobivenih od koordinatora projekta svakih šest mjeseci. Pozitivne ocjene dali su na periodične izvještaje za 18 mjeseci i najnoviji nakon 36 mjeseci, odnosno tri godine – kazao je Rudež.

 Rade uz pomoć robota  

Rudež je naveo da je jedan od najvažnijih ciljeva VAMOS projekta ostvaren gradnjom automatske mašine robota pod vodom, kojom se upravlja daljinski iz kontrolnog centra.

- Za vrijeme podvodnog kopanja rude, njom se vrši i kontinuirani monitoring, kojim se osigurava zaštita okoliša, u ovom slučaju zaštita od prekomjernog zagađenja vode – kazao je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.