SEMINAR

Zeničani obilježili Svjetski dan voda

E. D.

22.3.2018

Povodom obilježavanja 22. marta, Svjetskog dana voda, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) danas je organizirao seminar o temi "Kako možemo smanjiti poplave, sušu i zagađivanje vode?".

Poručeno je da su dugoročna rješenja sadnja stabala, regulacija prirodnih tokova na poplavnim područjima i obnavljanje močvarnih područja, održiv i isplativ način, kako bi pomogli uravnoteženju ciklusa vode, ublažavanju posljedica klimatskih promjena i poboljšanju ljudskog zdravlja i načina života.

Načelnik Službe za zdravstvenu ekologiju i higijenu INZ-a Smajil Durmišević rekao je da šumu moramo čuvati kao zjenicu oka svoga.

- Šume moramo zaštititi, a tamo gdje su devastirane - moramo ih obnavljati. Voda postaje resurs koji je sve traženiji, a čiste vode sve je manje. Nema čiste vode bez šume. Šuma je prirodni filter za vode. Čuvajmo, zaštitimo i obnovimo šume da bismo imali kvalitetne vode. Voda će vrlo brzo biti, ako već sad nije, vrijednija od nafte. Jedina materija koja se ne može ničim zamijeniti je voda. Naftu možete zamijeniti, ali vodu ne – rekao je Durmišević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.