DEBATA

EU u BiH pokrenula projekt "Lokalna zajednica prEUzima inicijativu"

Az. S.

22.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U velikoj sali Doma kulture u Kaknju upriličena je debata pod nazivom "EU u posjeti lokalnim zajednicama".

Domaćin šeste debate u okviru projekta "Lokalna zajednica prEUzima inicijativu" bio je Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark), šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH.

Prije same debate, održan je sastanak šefa Delegacije EU u BiH i ambasadora Švedske u BiH Andersa Hagelberga s načelnikom Općine Kakanj Nerminom Mandrom.

Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH (EUSR) pokrenula je projekt "Lokalna zajednica prEUzima inicijativu" u okviru kojeg će posjetiti 15 lokalnih zajednica u BiH, te održati javne debate o ulozi lokalne zajednice te izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.

Debata u Kaknju okupila je više od 100 poduzetnika, predstavnika javne uprave, javnih preduzeća i organizacija civilnog društva te poljoprivrednika, mladih i stručnjake za ekonomski i održivi razvoj lokalnih zajednica.

- Ovdje smo i da čujemo mišljenja studenata, običnih građana, nevladinog sektora kako to oni vide EU. Kakanj je šesta općina koju smo do sada obišli i razgovarali. Namjera je da se otvorenim dijalogom skrene pažnja na važnost lokalnih zajednica u procesu evropskih integracija, te da se prepoznaju nove mogućnosti za unapređenje socioekonomskog i održivog razvoja na lokalnom nivou - kazao je Vigemark.

Za sutra je najavljena ista debata u Vitezu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.