BNP Zenica: Sutra premijera predstave "Romeo i Julija"

BNP Zenica: Sutra premijera predstave "Romeo i Julija"

Povodom premijerne izvedbe predstave Vilijama Šekspira (William Shakespeare) "Romeo i Julija" u režiji Selme Spahić, koja će biti odigrana sutra na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, danas je u Zenici održana pres-konferencija na kojoj su govorili akteri ove predstave.

Direktor BNP-a Zenica Hazim Begagić rekao je da je "Romeo i Julija" centralni projekt ove kuće u ovoj godini.

- Ovo je 723. premijera u 68 godina dugoj historiji BNP-a Zenica. Nakon ozbiljnih dvomjesečnih priprema, sa zadovoljstvom možemo najaviti sutrašnju predstavu koja će prvi put biti održana u BNP-u Zenica od njegovog osnivanja – rekao je Begagić.

Rediteljka ove predstave Selma Spahić kazala je da je htjela napraviti nešto što će biti živo i pulsirajuće i govoriti o jednoj generaciji koja ima od 16 do 25 godina.

- Uradila sam niz intervjua s tim osobama. Zanimalo me kako se danas zaljubljuje, kako danas funkcioniraju ljubavi, koliko koriste društvene mreže... Iz toga je došla potreba da okupimo mlade ljude iz Zenice i da napravimo nešto što je aktuelno – rekla je Spahić.

Ulogu Romea igrat će mladi glumac BNP-a Zenica Enes Salković, a lik Julije tumačit će mlada Lidija Kordić, studentica na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo. Osim Enesa i Lidije, u predstavi igraju Muhamed Bahonjić, Uranela Agić-Burina, Saša Handžić, Snežana Vidović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Nusmir Muharemović, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Siniša Vidović, Selma Mehanović i Alban Ukaj.

Na sceni će se, pored glumica i glumaca, naći i srednjoškolke i srednjoškolci, studentice i studenti, kojima je ova predstava u mnogome i namijenjena, a koji su odabrani audicijom i koji su donijeli sasvim drugačiju energiju i novi pogled na predstavu.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

TAGOVI

BNP Zenica
Povezano
NA VRH