SKUPŠTINA

Formirati jedinstveni zavod zdravstvenog osiguranja 

E. DRAGUNIĆ

28.3.2018

Skupština ZDK jučer je većinom glasova prihvatila inicijativu zastupnika Senaida Begića (SDP) kojom se predlažu izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju Federacije. Naime, ovom inicijativom, umjesto trenutnih 11 predviđeno je formiranje jedinstvenog federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja, a kantonalni zavodi bili bi prestrukturirani u službe.

 Esencijalna lista

Begić je rekao da će ova inicijativa biti upućena Federalnom parlamentu koji će razmatrati izmjene ovog zakona.

- Potpuno je neuređena oblast finansiranja zdravstvene zaštite. Nepotrebno je da imamo 11 fondova zdravstvenog osiguranja, kao i to da imamo 11 različitih esencijalnih lista lijekova. Neprirodno je da, naprimjer, stanovnik u Kantonu Sarajevo ima skoro šest puta veće pravo pri korištenju esencijalne liste lijekova od nekoga u Posavskom kantonu – kazao je Begić.

Ministar zdravstva ZDK Dragoljub Brenjo (SBB) izjavio je da je sličnu inicijativu ranije i sam predlagao, ali je naišao na kritike pojedinih kantona.

- Podržavam ovu inicijativu, ali smatram da će ona vrlo teško ići na federalnom nivou s obzirom na ustavne nadležnosti kantona i FBiH. Određeni kantoni smatraju da se ovim zadire u njihova prava – rekao je Brenjo.

 Oblast zapošljavanja

Skupština ZDK jučer je prihvatila i Izvještaj o radu Ureda za pritužbe javnosti za 2017. godinu, kao i Informaciju o stanju u oblasti zapošljavanja na području ZDK. Na jučerašnjoj sjednici razmatrana je i inicijativa Ibrahima Plančića (SDA) za izmjenu Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu kojom je predviđeno usklađivanje federalnog i kantonalnog zakona u ovoj oblasti.

Obnovljena sala

Jučerašnja sjednica održana je u obnovljenoj velikoj sali Skupštine ZDK u kojoj su osigurane pretpostavke za funkcionalniji, savremeniji i kvalitetniji rad zastupnika i unaprijeđeni uvjeti za rad novinara.

Od sada će svaki zastupnik na stolu imati priključak za internet i struju. Također, izmijenjene su elektroinstalacije, izdignut je prostor za predsjedavajućeg i zamjenike te ugrađena dva projektora.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.